Ugrás a fő tartalomra

FŰSZERES MINI KUGLÓF



Ma egy saját fejlesztésű receptet hoztam el nektek.

És hogy miért pont ma? Miért készülök már a Karácsonyra?
Igazából még kicsit messze van, de az idő is komor már, a boltokban mindenhol felsejlenek a karácsonyi ajándékötletek és most már így novemberben én is engedtem a csábításnak és beszereztem egy-két új ünnepi dekort. De még csak kicsiben kezdtem, semmi durvulás. Majd decemberben!

Ma van a napja annak, hogy reggel munkába menet a plázán áthaladva megpillantottam a fénylő hópelyheket, a plafonról lelógó díszeket, az üzletek mellé helyezett (mű)fenyőfákat az óriási gömbdíszekkel. Már titkon vártam ezt a pillanatot, és igazából azt hittem, hogy ez hamarabb be fog következni, de örülök, hogy idáig kitartottak és nem októberben dekoráltak ki mindent. Így szépen lassan érzem, hogy kezdek beleolvadni a karácsonyi melegség forgatagába, kis lépésekkel haladva az ünnepek felé. A Halloweeni dekort például még csak tegnap szedtem le a lakásban, és most már kezdődhet az otthon feldíszítése is, szépen, apránként. Azaz JÖHET A KARÁCSONY!

Ennek örömére, hogy ti is hangulatba kerüljetek, hoztam el ezt a saját receptemet, amit még tavaly kísérleteztem ki. Fogadjátok szeretettel! 💖


Ebből a tésztamennyiségből 2 kicsi méretű kuglóf fér ki:
⚆ 35 gramm puha vaj (ha a hűtőből veszem ki a vajat, akkor azt egy kis tálban 15 másodpercig mikróban melegítem, hogy puha állagot kapjak belőle)
⚆ 50 gramm barnacukor

A vajat és a cukrot kikeverjük, majd hozzákeverjük az alábbiakat:
⚆ 1 tojás
⚆ 110 gramm teljes kiőrlésű liszt
⚆ fél teáskanál sütőpor
⚆ negyed teáskanál szódabikarbóna
⚆ negyed teáskanál só
⚆ fél teáskanál bourbon vaníliapor
⚆ 60 gramm tejföl (én laktózmenteset használtam)
⚆ másfél teáskanál őrölt fahéj
⚆ fél teáskanál őrölt gyömbér
⚆ fél teáskanál őrölt szegfűszeg
⚆ fél teáskanál őrölt szerecsendió
⚆ fél naracs héja lereszelve
⚆ fél narancs leve

🔥 170 fokon sütjük körülbelül 30-35 percet.


Megjegyzések

Popular Posts

SÓSKARAMELLÁS LAKTÓZMENTES SAJTTORTA

Habár sajnos már február van, és az volt az újévi fogadalmam, hogy többet blogolok, többet sütök-sürgök-forgok ebben az évben, eddig ez nem igazán jött össze. De most ezen a hétvégén végre megihletődtem ettől a csudaklassz szép tavaszi időtől (igenigen, valószínűleg nem fog sokáig tartani), végre éreztem magamban az affinitást ahhoz, hogy készítsek egy kicsit édes, kicsit sós, kicsit lágy és kicsit ropogós új sütit. Így született meg ez a laktózmentes sóskaramellás sajttorta. Sok helyen ettem már sajttortát és mindig valahogy az arányok voltak azok, amik nekem valahogy nem stimmeltek. Persze ízlések és pofonok, de nekem mindig vagy rengeteg volt a krémes rész, vagy túl kevés volt a szósz rétege, vagy leheletvékonyra passzírozták a sütőformába a zabos alapot, és így valahogy nekem egyik sajttorta sem volt az igazi. Jöjjön hát az én verzióm erre a sütire, a vastag zabos alap, a nála kétszer olyan magas sajttorta "töltelék" és a sohavégetnemérős karamellszósz. RECEPT

ÁFONYÁS BABKA

Annnnyira nagy boldogsággal tölt el, hogy ekkora érdeklődés volt a részetekről gyönyörű gyermekem, a mogyis-áfonyás babkám iránt, hogy meg is osztom veletek a receptet! ♥️♥️♥️ Végre valahára találtam egy kocka élesztőt a boltban (az elmúlt hetekben mint tudjuk, ez kész kincsnek számít), így rögtön rárepültem, hogy vegyek, és akkor eldöntöttem, hogy márpedig ebből tuti, hogy babka lesz! Találtam hozzá friss áfonyát és törökmogyorót, kakaópor pedig korábbról volt itthon, így összeállt a kép és a csillagok: megszületett a kakaós-áfonyás mogyis BABKÁM! 👶  Annyira szuperomlós lett a tészta, pihepuha kis párnácska, amin egy jót lehetne szundizni, közben illatolni és édes álomba merülni. Az áfonya pont azt a picikét savanykás ízt adja hozzá, amivel ellensúlyozni tudja a vajas-kakaós szaftos tölteléket, a mogyi roppanóssága pedig még egy plusz élvezet az ízek lágy harmóniájában. Egyszerűen nem bírok betelni vele 😊 És másnap is nagyszerű, nem szikkadt vagy keményedett meg, ugyanoly

MADAME PHO TESZTELÉS

Körülbelül 1 hónapja nyílt a Corvin sétányon egy új vietnámi hely, a MADAME PHO. Sajnos még csak készpénzzel lehet fizetni, úgy készüljetek! De remélhetőleg nemsokára beszerelik a kártyás terminált. A nyitás óta háromszor voltam és mindháromszor mást kértem az étlapról, így tudok teljes képet írni a főbb ételtípusokról, és ezért is írok most a helyről értékelést :) Először a tavaszi tekercs és leves kombót toltam. A tavaszi tekercs az egyik legjobb, amit eddig ettem, ropogós külsővel, friss alapanyagokkal. A levesek közül egy klasszikus PHO levest kértem marhahússal. Nekem a hús nem igazán volt elég benne, kétszer annyit simán elbírt volna. Adagra szép nagy volt, a felét haza is vittem vacsira. A WOK szekcióból Wokban készült rizstésztát választottam marhahússal. A tészta kicsit olajos volt, de finom és laktató, sok zöldséggel. Itt is nekem a hús kevés volt a tészta mennyiségéhez képest. Harmadszorra Pirított rizst kértem marhával (igenigen, sajnos imádom a marhahúst). A lepir