Habár sajnos már február van, és az volt az újévi fogadalmam, hogy többet blogolok, többet sütök-sürgök-forgok ebben az évben, eddig ez nem igazán jött össze. De most ezen a hétvégén végre megihletődtem ettől a csudaklassz szép tavaszi időtől (igenigen, valószínűleg nem fog sokáig tartani), végre éreztem magamban az affinitást ahhoz, hogy készítsek egy kicsit édes, kicsit sós, kicsit lágy és kicsit ropogós új sütit. Így született meg ez a laktózmentes sóskaramellás sajttorta.
Sok helyen ettem már sajttortát és mindig valahogy az arányok voltak azok, amik nekem valahogy nem stimmeltek. Persze ízlések és pofonok, de nekem mindig vagy rengeteg volt a krémes rész, vagy túl kevés volt a szósz rétege, vagy leheletvékonyra passzírozták a sütőformába a zabos alapot, és így valahogy nekem egyik sajttorta sem volt az igazi. Jöjjön hát az én verzióm erre a sütire, a vastag zabos alap, a nála kétszer olyan magas sajttorta "töltelék" és a sohavégetnemérős karamellszósz.
RECEPT
- 215 gramm győri édes zabfalat (natúr)
- 60 gramm olvasztott vaj
A sütőt bekapcsoljuk 170 fokra, és közben egy kör alakú 18 centi átmérőjű sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral (így nem fog a sütink alja hozzátapadni a formához).
A zabkekszet és az olvasztott vajat egy kézi aprítóban összezúzzuk, és a forma aljára nyomkodjuk.
7 percre a sütőbe tesszük ezt a kekszes alapot.
Addig gyorsan összeállítjuk a sajttorta lelkét, a krémes réteget.
Ehhez ugyanúgy a kézi aprítóba dobáljuk a hozzávalókat, mégpedig:
- 250 gramm laktózmentes mascarponét
- 40 gramm kristálycukrot
- másfél tojást
- egy csipet sót
- 75 gramm laktózmentes tejfölt
Nagyon óvatosan a zabkekszes rétegre öntjük (ha túl gyorsan öntjük, akkor egy kráter keletkezik a zabos rétegen a belezuttyanó krémünk miatt, így erre nagyon figyeljünk!)
Majd 45 percig sütjük tovább 170 fokon.
Amíg a sütő dolgozik, addig összeállítjuk a sóskaramellás szószunkat, amivel megkoronázzuk a sajttortánkat.
A szószhoz egy serpenyőben 100 gramm kristálycukrot alacsony lángon elkezdünk melegíteni. Körülbelül negyed óra után beleteszünk 3 0 gramm laktózmentes vajat és addig melegítjük (nagyon óvatos keverés mellett) amíg barna nem lesz és bugyogni nem kezd. Ez egy kicsit lassú folyamat, legyünk türelmesek vele.
Majd beleöntünk 170 ml 30%-os laktózmentes tejszínt és addig várunk, amíg szép sűrű szósszá alakul. Én egy kicsit megijedtem, mert a tejszínt a forró cukros-vajas kombóhoz adva egy nagy kemény karamellkupaccá formálódott, de idővel ahogy visszamelegedett, már minden ment a maga útján :)
Sajnos meg kell várni, míg kihűl a sütink, és a karamellszószt utána tudjuk ráönteni. Egy idő után megkeményszik, de egy kis felmelegítés csodákra képes és ismét lágy, folyékony állapotú lesz. Ezzel pedig addig locsolhatjuk a sütinket, amíg nem szégyelljük! :D És persze amíg marad belőle.
------
A receptet elkészíthetitek nem laktózmentes változatban is, viszont akkor a krémes réteghez tegyetek még 15 gramm cukrot, mert a laktózmentes termékváltozatok önmagukban édesebbek, mint a nem laktózmentes társaik.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése