Ugrás a fő tartalomra

SÓSKARAMELLÁS LAKTÓZMENTES SAJTTORTA

Habár sajnos már február van, és az volt az újévi fogadalmam, hogy többet blogolok, többet sütök-sürgök-forgok ebben az évben, eddig ez nem igazán jött össze. De most ezen a hétvégén végre megihletődtem ettől a csudaklassz szép tavaszi időtől (igenigen, valószínűleg nem fog sokáig tartani), végre éreztem magamban az affinitást ahhoz, hogy készítsek egy kicsit édes, kicsit sós, kicsit lágy és kicsit ropogós új sütit. Így született meg ez a laktózmentes sóskaramellás sajttorta.

Sok helyen ettem már sajttortát és mindig valahogy az arányok voltak azok, amik nekem valahogy nem stimmeltek. Persze ízlések és pofonok, de nekem mindig vagy rengeteg volt a krémes rész, vagy túl kevés volt a szósz rétege, vagy leheletvékonyra passzírozták a sütőformába a zabos alapot, és így valahogy nekem egyik sajttorta sem volt az igazi. Jöjjön hát az én verzióm erre a sütire, a vastag zabos alap, a nála kétszer olyan magas sajttorta "töltelék" és a sohavégetnemérős karamellszósz.



RECEPT


- 215 gramm győri édes zabfalat (natúr)
- 60 gramm olvasztott vaj

A sütőt bekapcsoljuk 170 fokra, és közben egy kör alakú 18 centi átmérőjű sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral (így nem fog a sütink alja hozzátapadni a formához).
A zabkekszet és az olvasztott vajat egy kézi aprítóban összezúzzuk, és a forma aljára nyomkodjuk.
7 percre a sütőbe tesszük ezt a kekszes alapot.

Addig gyorsan összeállítjuk a sajttorta lelkét, a krémes réteget.
Ehhez ugyanúgy a kézi aprítóba dobáljuk a hozzávalókat, mégpedig:
- 250 gramm laktózmentes mascarponét
- 40 gramm kristálycukrot
- másfél tojást
 - egy csipet sót
- 75 gramm laktózmentes tejfölt

Nagyon óvatosan a zabkekszes rétegre öntjük (ha túl gyorsan öntjük, akkor egy kráter keletkezik a zabos rétegen a belezuttyanó krémünk miatt, így erre nagyon figyeljünk!)

Majd 45 percig sütjük tovább 170 fokon.

Amíg a sütő dolgozik, addig összeállítjuk a sóskaramellás szószunkat, amivel megkoronázzuk a sajttortánkat.


A szószhoz egy serpenyőben 100 gramm kristálycukrot alacsony lángon elkezdünk melegíteni. Körülbelül negyed óra után beleteszünk 3 0 gramm laktózmentes vajat és addig melegítjük (nagyon óvatos keverés mellett) amíg barna nem lesz és bugyogni nem kezd. Ez egy kicsit lassú folyamat, legyünk türelmesek vele.
Majd beleöntünk 170 ml 30%-os laktózmentes tejszínt és addig várunk, amíg szép sűrű szósszá alakul. Én egy kicsit megijedtem, mert a tejszínt a forró cukros-vajas kombóhoz adva egy nagy kemény karamellkupaccá formálódott, de idővel ahogy visszamelegedett, már minden ment a maga útján :)

Sajnos meg kell várni, míg kihűl a sütink, és a karamellszószt utána tudjuk ráönteni. Egy idő után megkeményszik, de egy kis felmelegítés csodákra képes és ismét lágy, folyékony állapotú lesz. Ezzel pedig addig locsolhatjuk a sütinket, amíg nem szégyelljük! :D És persze amíg marad belőle.


------


A receptet elkészíthetitek nem laktózmentes változatban is, viszont akkor a krémes réteghez tegyetek még 15 gramm cukrot, mert a laktózmentes termékváltozatok önmagukban édesebbek, mint a nem laktózmentes társaik.


Megjegyzések

Popular Posts

ÁFONYÁS BABKA

Annnnyira nagy boldogsággal tölt el, hogy ekkora érdeklődés volt a részetekről gyönyörű gyermekem, a mogyis-áfonyás babkám iránt, hogy meg is osztom veletek a receptet! ♥️♥️♥️ Végre valahára találtam egy kocka élesztőt a boltban (az elmúlt hetekben mint tudjuk, ez kész kincsnek számít), így rögtön rárepültem, hogy vegyek, és akkor eldöntöttem, hogy márpedig ebből tuti, hogy babka lesz! Találtam hozzá friss áfonyát és törökmogyorót, kakaópor pedig korábbról volt itthon, így összeállt a kép és a csillagok: megszületett a kakaós-áfonyás mogyis BABKÁM! 👶  Annyira szuperomlós lett a tészta, pihepuha kis párnácska, amin egy jót lehetne szundizni, közben illatolni és édes álomba merülni. Az áfonya pont azt a picikét savanykás ízt adja hozzá, amivel ellensúlyozni tudja a vajas-kakaós szaftos tölteléket, a mogyi roppanóssága pedig még egy plusz élvezet az ízek lágy harmóniájában. Egyszerűen nem bírok betelni vele 😊 És másnap is nagyszerű, nem szikkadt vagy keményedett meg, ugyanoly

MADAME PHO TESZTELÉS

Körülbelül 1 hónapja nyílt a Corvin sétányon egy új vietnámi hely, a MADAME PHO. Sajnos még csak készpénzzel lehet fizetni, úgy készüljetek! De remélhetőleg nemsokára beszerelik a kártyás terminált. A nyitás óta háromszor voltam és mindháromszor mást kértem az étlapról, így tudok teljes képet írni a főbb ételtípusokról, és ezért is írok most a helyről értékelést :) Először a tavaszi tekercs és leves kombót toltam. A tavaszi tekercs az egyik legjobb, amit eddig ettem, ropogós külsővel, friss alapanyagokkal. A levesek közül egy klasszikus PHO levest kértem marhahússal. Nekem a hús nem igazán volt elég benne, kétszer annyit simán elbírt volna. Adagra szép nagy volt, a felét haza is vittem vacsira. A WOK szekcióból Wokban készült rizstésztát választottam marhahússal. A tészta kicsit olajos volt, de finom és laktató, sok zöldséggel. Itt is nekem a hús kevés volt a tészta mennyiségéhez képest. Harmadszorra Pirított rizst kértem marhával (igenigen, sajnos imádom a marhahúst). A lepir