Annnnyira nagy boldogsággal tölt el, hogy ekkora érdeklődés volt a részetekről gyönyörű gyermekem, a mogyis-áfonyás babkám iránt, hogy meg is osztom veletek a receptet! ♥️♥️♥️ Végre valahára találtam egy kocka élesztőt a boltban (az elmúlt hetekben mint tudjuk, ez kész kincsnek számít), így rögtön rárepültem, hogy vegyek, és akkor eldöntöttem, hogy márpedig ebből tuti, hogy babka lesz! Találtam hozzá friss áfonyát és törökmogyorót, kakaópor pedig korábbról volt itthon, így összeállt a kép és a csillagok: megszületett a kakaós-áfonyás mogyis BABKÁM! 👶
Annyira szuperomlós lett a tészta, pihepuha kis párnácska, amin egy jót lehetne szundizni, közben illatolni és édes álomba merülni. Az áfonya pont azt a picikét savanykás ízt adja hozzá, amivel ellensúlyozni tudja a vajas-kakaós szaftos tölteléket, a mogyi roppanóssága pedig még egy plusz élvezet az ízek lágy harmóniájában.
Egyszerűen nem bírok betelni vele 😊 És másnap is nagyszerű, nem szikkadt vagy keményedett meg, ugyanolyan omlós maradt, mint amikor elkészült. De azért egy kicsit várjatok vele, amíg meghűl, ne forrón egyétek.
- - - - - - - - - - - - -
R E C E P T
130 ml laktózmentes tej
50 gramm barnacukor (én jobban szeretek barnacukrot használni, de sima kristálycukrot is használhattok hozzá)
1 tojás (én bio tojást használtam)
55 g olvasztott laktózmentes vaj
17 gramm élesztő
270 gr liszt (búzafinomliszt, vagy teljes kiörléses liszt, amitek van otthon)
egy csipet só
A meleg tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és tegyünk bele 10 grammot a cukorból. Várjuk meg, amíg felfut pár perc alatt az élesztő a cukros tejben. Keverjük össze a lisztet és a tojást, a maradék cukrot és az élesztős-cukros tejet, a csipet sót és az olvasztott vajat a keverőtálban. Körülbelül 10 percig dagasszuk géppel, majd letakarva kelesztjük 40 percet.
Amíg pihen, állítsuk össze a tölteléket!
Töltelék:
70 g olvasztott vaj
2 evőkanál kakaópor (20-22%-os kakaóvaj tartalommal)
3 evőkanál porcukor
kb. 100 gramm áfonya
3 marék pörkölt mogyoró, vagy amennyit nem sajnáltok
Ha nincs friss áfonyátok, akkor helyettesíthetitek például mazsolával is.
A tészta töltelékkel való megkenése után tekerjétek fel, hogy egy kis hengert kapjatok belőle, és mutatom is, hogyan tudjátok szépen befonni, miután kettészeltétek. FONTOS, hogy a legtetejét ne vágjátok el!
A sütőbe helyezés előtt keverjetek ki egy tojást egy evőkanál tejjel, kenjétek le a babkát és szórjátok meg pirított mogyoróval, vagy aprított törökmogyoróval.
175 fokon süssétek 30-33 percig.
Sütés után pedig jöhet a korona a tetejére: a cukorszirup!
Ehhez egy kis lábosban forraljunk össze 70 ml vizet, egy kis mézet (kb. egy evőkanálnyit) és 60 gramm cukrot, majd csorgassuk rá a babkánk tetejére.
Voilá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése