Ugrás a fő tartalomra

BYBLOS TESZTELÉS

Közel-keleti illatok és ízek - a Byblosban jártam.

Ha már utazni a vírus miatt most nem tudok, - vagyis nem igazán ajánlatos és nem annyira szabad a mozgás, mint korábban -, ezért maradt számomra az ízutazás, amit most Libanonba tettem meg, de mégis maradva Budapest belvárosában. Aki szereti a római köményt, koriandert, olívaolajat és citromot a konyhájában használni, annak kötelező állomás lesz ez a hely!

Az egy éve nyílt étterem alsó részén csodaszép türkizkék székek kapnak helyet, a felső szintet pedig a falakon díszelgő vaskos képkeretekkel és a bennük lévő festményekkel telítik meg. A fenti sisha-részleg kellős közepébe csöppentünk, és habár mi nem próbáltuk ki, az illatok bódulatában fogyasztottuk el a vacsoránkat. Alapvetően a fenti rész a keleties illatokat hozza magával már a pipák nélkül is, ami eléggé erős tud lenni az ételek mellé, így aki nem bírja ezeket a füstölőre hajazó szagokat, annak ajánlatosabb a lenti részlegen foglalnia helyet.

A Byblos Budapest a libanoni és a levantin konyha összetevőit hozza el egy csodálatos menüsorba formálva, és igencsak nehéz volt a választás a sok jól csengő falat láttán. Épp ezért is a mezze válogatást kértük, amiben 6 fogást kóstolhattunk meg és még emellé két teljes értékű főételt választottunk: a falafelt és a grillezett halloumi sajtot. Az egyik legjobb, legkrémesebb hummuszt volt szerencsém itt enni és az egyik legüdítőbb, legjobb állagú és fűszerezésű falafelt. A grillezett padlizsán és a libanoni bárány kolbász is a kedvenceim lettek, amiket csodálatosan kiegészített a halloumi sajt lekvárral és szőlővel.

 

A halloumi sajt nagy kedvencem, ha közel-keleti ételt választok, de még csak saláta részeként fogyasztottam, így az itteni kombináció a lekvárral és szőlővel teljesen új megvilágításba helyezte számomra. Biztosan így fogom elkészíteni magamnak legközelebb otthon, annyira megtetszett.

Egyedül a tabouleh saláta lett volna hanyagolható. Alapvetően nincs bajom ezzel a salátával, de itt az egésznek az alapja volt a petrezselyem, nem pedig a része, amit egy kicsit furcsálltam is. Az étlapon azért nem megtévesztő, mert petrezselyemsalátaként van feltüntetve, így önmagában biztosan nem választottam volna, de a mezze válogatás részeként ezt sajnos le kellett nyelnünk.

A kebbeh, azaz az olajban kisütött, keleti fűszerezésű, darált bárányhússal töltött bulgur közepesen szerepelt a listámon. Kicsit többet vártam tőle a bárányhús miatt, de alapjában véve egy finom fogás volt. Talán egy kicsit száraz volt önmagában, és azért éreztem így, de mivel a mezze válogatás tartalmazott egy-két kencét, ezért azokkal kombinálva egy kicsit turbóztam az élvezeti értékén.

A csajos este megkívánta, hogy válasszunk egy jó koktélt: a gintonic mellett döntöttünk. Azonban nagy negatívum, hogy nem lebomló szívószálat használtak, ráadásul kettőt is beletéve a koktélba. Egyrészt indokolatlan volt, másrészt duplán felesleges. Az egy hosszú és egy rövid szívószál már magába foglalja azt, hogy az egyiket semmiképp nem fogja a vendég használni, ráadásul szívószál(ak) nélkül is lehet inni ezt a koktélt. Tudom, hogy a szívószál-kérdés egy ideje hot topic, bár kicsit úgy érzem, hogy kezd elcsendesedni és a vendéglátóhelyek kezdeti lelkesedése kezd alábbhagyni e tekintetben, ami sajnálatos és ebben a témában jó lenne, ha lehetne még fejlődni. Mert ezek szerint van hova.

Ettől eltekintve pozitív benyomást keltett a hely a mutatós és kényelmes székek, gyönyörű tányérok, szép tálalás, első osztályú ételek, a széles étel és italkínálat, a figyelmes és gyors kiszolgálás, a megfizethető árú koktélok miatt.

Megjegyzések

Popular Posts

SÓSKARAMELLÁS LAKTÓZMENTES SAJTTORTA

Habár sajnos már február van, és az volt az újévi fogadalmam, hogy többet blogolok, többet sütök-sürgök-forgok ebben az évben, eddig ez nem igazán jött össze. De most ezen a hétvégén végre megihletődtem ettől a csudaklassz szép tavaszi időtől (igenigen, valószínűleg nem fog sokáig tartani), végre éreztem magamban az affinitást ahhoz, hogy készítsek egy kicsit édes, kicsit sós, kicsit lágy és kicsit ropogós új sütit. Így született meg ez a laktózmentes sóskaramellás sajttorta. Sok helyen ettem már sajttortát és mindig valahogy az arányok voltak azok, amik nekem valahogy nem stimmeltek. Persze ízlések és pofonok, de nekem mindig vagy rengeteg volt a krémes rész, vagy túl kevés volt a szósz rétege, vagy leheletvékonyra passzírozták a sütőformába a zabos alapot, és így valahogy nekem egyik sajttorta sem volt az igazi. Jöjjön hát az én verzióm erre a sütire, a vastag zabos alap, a nála kétszer olyan magas sajttorta "töltelék" és a sohavégetnemérős karamellszósz. RECEPT

ÁFONYÁS BABKA

Annnnyira nagy boldogsággal tölt el, hogy ekkora érdeklődés volt a részetekről gyönyörű gyermekem, a mogyis-áfonyás babkám iránt, hogy meg is osztom veletek a receptet! ♥️♥️♥️ Végre valahára találtam egy kocka élesztőt a boltban (az elmúlt hetekben mint tudjuk, ez kész kincsnek számít), így rögtön rárepültem, hogy vegyek, és akkor eldöntöttem, hogy márpedig ebből tuti, hogy babka lesz! Találtam hozzá friss áfonyát és törökmogyorót, kakaópor pedig korábbról volt itthon, így összeállt a kép és a csillagok: megszületett a kakaós-áfonyás mogyis BABKÁM! 👶  Annyira szuperomlós lett a tészta, pihepuha kis párnácska, amin egy jót lehetne szundizni, közben illatolni és édes álomba merülni. Az áfonya pont azt a picikét savanykás ízt adja hozzá, amivel ellensúlyozni tudja a vajas-kakaós szaftos tölteléket, a mogyi roppanóssága pedig még egy plusz élvezet az ízek lágy harmóniájában. Egyszerűen nem bírok betelni vele 😊 És másnap is nagyszerű, nem szikkadt vagy keményedett meg, ugyanoly

MADAME PHO TESZTELÉS

Körülbelül 1 hónapja nyílt a Corvin sétányon egy új vietnámi hely, a MADAME PHO. Sajnos még csak készpénzzel lehet fizetni, úgy készüljetek! De remélhetőleg nemsokára beszerelik a kártyás terminált. A nyitás óta háromszor voltam és mindháromszor mást kértem az étlapról, így tudok teljes képet írni a főbb ételtípusokról, és ezért is írok most a helyről értékelést :) Először a tavaszi tekercs és leves kombót toltam. A tavaszi tekercs az egyik legjobb, amit eddig ettem, ropogós külsővel, friss alapanyagokkal. A levesek közül egy klasszikus PHO levest kértem marhahússal. Nekem a hús nem igazán volt elég benne, kétszer annyit simán elbírt volna. Adagra szép nagy volt, a felét haza is vittem vacsira. A WOK szekcióból Wokban készült rizstésztát választottam marhahússal. A tészta kicsit olajos volt, de finom és laktató, sok zöldséggel. Itt is nekem a hús kevés volt a tészta mennyiségéhez képest. Harmadszorra Pirított rizst kértem marhával (igenigen, sajnos imádom a marhahúst). A lepir