Közel-keleti illatok és ízek - a Byblosban jártam.
Ha már utazni a vírus miatt most nem tudok, - vagyis nem igazán ajánlatos és nem annyira szabad a mozgás, mint korábban -, ezért maradt számomra az ízutazás, amit most Libanonba tettem meg, de mégis maradva Budapest belvárosában. Aki szereti a római köményt, koriandert, olívaolajat és citromot a konyhájában használni, annak kötelező állomás lesz ez a hely!
Az egy éve nyílt étterem alsó részén csodaszép türkizkék székek kapnak helyet, a felső szintet pedig a falakon díszelgő vaskos képkeretekkel és a bennük lévő festményekkel telítik meg. A fenti sisha-részleg kellős közepébe csöppentünk, és habár mi nem próbáltuk ki, az illatok bódulatában fogyasztottuk el a vacsoránkat. Alapvetően a fenti rész a keleties illatokat hozza magával már a pipák nélkül is, ami eléggé erős tud lenni az ételek mellé, így aki nem bírja ezeket a füstölőre hajazó szagokat, annak ajánlatosabb a lenti részlegen foglalnia helyet.
A Byblos Budapest a libanoni és a levantin konyha összetevőit hozza el egy csodálatos menüsorba formálva, és igencsak nehéz volt a választás a sok jól csengő falat láttán. Épp ezért is a mezze válogatást kértük, amiben 6 fogást kóstolhattunk meg és még emellé két teljes értékű főételt választottunk: a falafelt és a grillezett halloumi sajtot. Az egyik legjobb, legkrémesebb hummuszt volt szerencsém itt enni és az egyik legüdítőbb, legjobb állagú és fűszerezésű falafelt. A grillezett padlizsán és a libanoni bárány kolbász is a kedvenceim lettek, amiket csodálatosan kiegészített a halloumi sajt lekvárral és szőlővel.
A halloumi sajt nagy kedvencem, ha közel-keleti ételt választok, de még csak saláta részeként fogyasztottam, így az itteni kombináció a lekvárral és szőlővel teljesen új megvilágításba helyezte számomra. Biztosan így fogom elkészíteni magamnak legközelebb otthon, annyira megtetszett.
Egyedül a tabouleh saláta lett volna hanyagolható. Alapvetően nincs bajom ezzel a salátával, de itt az egésznek az alapja volt a petrezselyem, nem pedig a része, amit egy kicsit furcsálltam is. Az étlapon azért nem megtévesztő, mert petrezselyemsalátaként van feltüntetve, így önmagában biztosan nem választottam volna, de a mezze válogatás részeként ezt sajnos le kellett nyelnünk.
A kebbeh, azaz az olajban kisütött, keleti fűszerezésű, darált bárányhússal töltött bulgur közepesen szerepelt a listámon. Kicsit többet vártam tőle a bárányhús miatt, de alapjában véve egy finom fogás volt. Talán egy kicsit száraz volt önmagában, és azért éreztem így, de mivel a mezze válogatás tartalmazott egy-két kencét, ezért azokkal kombinálva egy kicsit turbóztam az élvezeti értékén.
A csajos este megkívánta, hogy válasszunk egy jó koktélt: a gintonic mellett döntöttünk. Azonban nagy negatívum, hogy nem lebomló szívószálat használtak, ráadásul kettőt is beletéve a koktélba. Egyrészt indokolatlan volt, másrészt duplán felesleges. Az egy hosszú és egy rövid szívószál már magába foglalja azt, hogy az egyiket semmiképp nem fogja a vendég használni, ráadásul szívószál(ak) nélkül is lehet inni ezt a koktélt. Tudom, hogy a szívószál-kérdés egy ideje hot topic, bár kicsit úgy érzem, hogy kezd elcsendesedni és a vendéglátóhelyek kezdeti lelkesedése kezd alábbhagyni e tekintetben, ami sajnálatos és ebben a témában jó lenne, ha lehetne még fejlődni. Mert ezek szerint van hova.
Ettől eltekintve pozitív benyomást keltett a hely a mutatós és kényelmes székek, gyönyörű tányérok, szép tálalás, első osztályú ételek, a széles étel és italkínálat, a figyelmes és gyors kiszolgálás, a megfizethető árú koktélok miatt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése