Ugrás a fő tartalomra

NARANCSOS KEKSZ SZELETEK

Hoztam nektek egy saját receptet, egy őszi hangulatú, vitamindús, könnyen elkészíthető laktózmentes sütit :) Van benne egy kis “csavar”, ami nem más, mint a lágy juharszirup enyhe megmutatkozása és a narancsos krémhez adott egészséges és trendi alapanyagnak számító zabpehely. Egy forró bögre tea mellé a hűvös és borongós őszi délutánokra pedig tökéletes választás ez a süti.



R E C E P T

Először az alsó réteget készítsük el, amihez keverjük össze ezeket a hozzávalókat:
- 140 gramm laktózmentes hideg vaj
- 190 gramm teljes kiörléses liszt
- 50 gramm kristálycukor
- 2 evőkanál frissen facsart narancslé
- egy csipet só

Gyúrjuk össze őket egy tálban, majd egy 25x22 centis üveg sütőtál (jénai) aljára nyomkodjuk el egyenletesen. (Nem szükséges a tálat kivajazni az alapban lévő vaj miatt.) Süssük 30 percig 165 fokon.

Amíg sül a kekszes alapunk, állítsuk össze a krémes réteget, ami a süti lelke lesz. Ehhez az alábbiak kellenek, amit egy lábosba dobáljunk bele:
- 3 evőkanál natúr zabpehely
- fél evőkanál juharszirup
- egy kis gerezd citrom leve (elhagyható)
- fél csipet só
- 250 ml frissen facsart narancslé
- fél narancs reszelt héja
- 40 gramm laktózmentes vaj
- 190 gramm kristálycukor
- 2 tojás
- 3 tojássárgája
- 7 gramm étkezési keményítő


Keverjük át párszor a hozzávalókat a lábosban, hogy homogén állagot kapjon és süssük közepes lángon amíg el nem kezd sűrűsödni, majd vegyük kicsit lejjebb a lángot folyamatos kevergetés mellett. Ez körülbelül 20-25 perc, amíg összeállítjuk ezt a krémet a főzéssel együtt. Tegyük kicsit félre, amíg lejár a 30 perce a sütőben lévő alapunknak, majd öntsük rá óvatosan a krémet és tegyük vissza a sütőbe 35 percre, 165 fokra.

Hagyjuk kihűlni, és szeletelhetjük is!

Írjátok meg nekem kommentben, hogy kipróbáltátok e ezt a receptet, és hogy ízlett nektek! :)

Megjegyzések

Popular Posts

SÓSKARAMELLÁS LAKTÓZMENTES SAJTTORTA

Habár sajnos már február van, és az volt az újévi fogadalmam, hogy többet blogolok, többet sütök-sürgök-forgok ebben az évben, eddig ez nem igazán jött össze. De most ezen a hétvégén végre megihletődtem ettől a csudaklassz szép tavaszi időtől (igenigen, valószínűleg nem fog sokáig tartani), végre éreztem magamban az affinitást ahhoz, hogy készítsek egy kicsit édes, kicsit sós, kicsit lágy és kicsit ropogós új sütit. Így született meg ez a laktózmentes sóskaramellás sajttorta. Sok helyen ettem már sajttortát és mindig valahogy az arányok voltak azok, amik nekem valahogy nem stimmeltek. Persze ízlések és pofonok, de nekem mindig vagy rengeteg volt a krémes rész, vagy túl kevés volt a szósz rétege, vagy leheletvékonyra passzírozták a sütőformába a zabos alapot, és így valahogy nekem egyik sajttorta sem volt az igazi. Jöjjön hát az én verzióm erre a sütire, a vastag zabos alap, a nála kétszer olyan magas sajttorta "töltelék" és a sohavégetnemérős karamellszósz. RECEPT

ÁFONYÁS BABKA

Annnnyira nagy boldogsággal tölt el, hogy ekkora érdeklődés volt a részetekről gyönyörű gyermekem, a mogyis-áfonyás babkám iránt, hogy meg is osztom veletek a receptet! ♥️♥️♥️ Végre valahára találtam egy kocka élesztőt a boltban (az elmúlt hetekben mint tudjuk, ez kész kincsnek számít), így rögtön rárepültem, hogy vegyek, és akkor eldöntöttem, hogy márpedig ebből tuti, hogy babka lesz! Találtam hozzá friss áfonyát és törökmogyorót, kakaópor pedig korábbról volt itthon, így összeállt a kép és a csillagok: megszületett a kakaós-áfonyás mogyis BABKÁM! 👶  Annyira szuperomlós lett a tészta, pihepuha kis párnácska, amin egy jót lehetne szundizni, közben illatolni és édes álomba merülni. Az áfonya pont azt a picikét savanykás ízt adja hozzá, amivel ellensúlyozni tudja a vajas-kakaós szaftos tölteléket, a mogyi roppanóssága pedig még egy plusz élvezet az ízek lágy harmóniájában. Egyszerűen nem bírok betelni vele 😊 És másnap is nagyszerű, nem szikkadt vagy keményedett meg, ugyanoly

MADAME PHO TESZTELÉS

Körülbelül 1 hónapja nyílt a Corvin sétányon egy új vietnámi hely, a MADAME PHO. Sajnos még csak készpénzzel lehet fizetni, úgy készüljetek! De remélhetőleg nemsokára beszerelik a kártyás terminált. A nyitás óta háromszor voltam és mindháromszor mást kértem az étlapról, így tudok teljes képet írni a főbb ételtípusokról, és ezért is írok most a helyről értékelést :) Először a tavaszi tekercs és leves kombót toltam. A tavaszi tekercs az egyik legjobb, amit eddig ettem, ropogós külsővel, friss alapanyagokkal. A levesek közül egy klasszikus PHO levest kértem marhahússal. Nekem a hús nem igazán volt elég benne, kétszer annyit simán elbírt volna. Adagra szép nagy volt, a felét haza is vittem vacsira. A WOK szekcióból Wokban készült rizstésztát választottam marhahússal. A tészta kicsit olajos volt, de finom és laktató, sok zöldséggel. Itt is nekem a hús kevés volt a tészta mennyiségéhez képest. Harmadszorra Pirított rizst kértem marhával (igenigen, sajnos imádom a marhahúst). A lepir