Ugrás a fő tartalomra

ÉTCSOKIS-PEKÁNDIÓS-MOGYORÓS-ÁFONYÁS KIFLICSKÉK

Ez most nem egy túltolt édes házi péksüti, hanem inkább egy lágyabb, csokis-mogyorósabb ízvilág a kicsit fanyar áfonya és a sok étcsoki miatt, de jó sok töltelékkel, diófélékkel megtömve, egy ropogós, omlós tésztával, ami tökéletes egy hétvégi uzsonnára elkészítve. Az állaga pedig a magába szívott áfonyától lesz az igazi!


R E C E P T

100 gramm hideg laktózmentes margarin
125 gramm hideg laktózmentes krémsajt
175 gramm liszt
50 gramm porcukor
negyed teáskanál só

A margarint keverjük ki a porcukorral, majd adjuk hozzá a krémsajtot, lisztet, sót és keverjük át még párszor. Gyúrjuk össze az egészet és szedjük szét két kis gombócba, majd fóliázzuk be és tegyük hűtőbe egy órára.
⏲️⏲️⏲️

összeaprítani:
100 gramm étcsokoládé
75 gramm pekándió

Aprítóban a csokit és pekándiót törjük össze szinte por állagúra. Ez lesz a töltelékünk száraz része.


felolvasztani:
4 marék (fagyasztott) áfonya
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál víz

Egy lábosban közepes-magas lángon olvasszuk ki az áfonyát, vizet és cukrot, amíg a gyümölcs meg nem puhul és szét nem esik és kicsit besűrűsödik. Használhatunk nyugodtan fagyasztott áfonyát is.
Keverjük össze az étcsokis-pekándiós résszel és kész is a szaftos töltelékünk.

Az egyik gombócunkat egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki sodrófával, és próbáljunk kör alakot formázni belőle, nyújtsuk ki körülbelül 5 mm vastagságra.


Kenjük meg a tésztát a töltelékünkkel, majd szórjuk meg pirított mogyoróval és vágjuk fel 8 egyenlő darabra, mintha pizzaszeletek lennének.


Tekerjük fel a szeleteket egyesével, a széles részétől indulva a kör közepe felé, hogy kicsi kis kifliket kapjunk belőle.
Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a tetejüket.


kenéshez:
1 tojássárgája
egy teáskanál kristálycukor
egy evőkanál laktózmentes tej


A másik gombóccal ismételjük meg ezt a folyamatot, vagy ha nagyobb kifliket szeretnénk, akkor nem kell szétszedni két gombócnyiba a tésztánkat.


süssük 170 fokon 18-20 percig.



Megjegyzések

Popular Posts

SÓSKARAMELLÁS LAKTÓZMENTES SAJTTORTA

Habár sajnos már február van, és az volt az újévi fogadalmam, hogy többet blogolok, többet sütök-sürgök-forgok ebben az évben, eddig ez nem igazán jött össze. De most ezen a hétvégén végre megihletődtem ettől a csudaklassz szép tavaszi időtől (igenigen, valószínűleg nem fog sokáig tartani), végre éreztem magamban az affinitást ahhoz, hogy készítsek egy kicsit édes, kicsit sós, kicsit lágy és kicsit ropogós új sütit. Így született meg ez a laktózmentes sóskaramellás sajttorta. Sok helyen ettem már sajttortát és mindig valahogy az arányok voltak azok, amik nekem valahogy nem stimmeltek. Persze ízlések és pofonok, de nekem mindig vagy rengeteg volt a krémes rész, vagy túl kevés volt a szósz rétege, vagy leheletvékonyra passzírozták a sütőformába a zabos alapot, és így valahogy nekem egyik sajttorta sem volt az igazi. Jöjjön hát az én verzióm erre a sütire, a vastag zabos alap, a nála kétszer olyan magas sajttorta "töltelék" és a sohavégetnemérős karamellszósz. RECEPT

ÁFONYÁS BABKA

Annnnyira nagy boldogsággal tölt el, hogy ekkora érdeklődés volt a részetekről gyönyörű gyermekem, a mogyis-áfonyás babkám iránt, hogy meg is osztom veletek a receptet! ♥️♥️♥️ Végre valahára találtam egy kocka élesztőt a boltban (az elmúlt hetekben mint tudjuk, ez kész kincsnek számít), így rögtön rárepültem, hogy vegyek, és akkor eldöntöttem, hogy márpedig ebből tuti, hogy babka lesz! Találtam hozzá friss áfonyát és törökmogyorót, kakaópor pedig korábbról volt itthon, így összeállt a kép és a csillagok: megszületett a kakaós-áfonyás mogyis BABKÁM! 👶  Annyira szuperomlós lett a tészta, pihepuha kis párnácska, amin egy jót lehetne szundizni, közben illatolni és édes álomba merülni. Az áfonya pont azt a picikét savanykás ízt adja hozzá, amivel ellensúlyozni tudja a vajas-kakaós szaftos tölteléket, a mogyi roppanóssága pedig még egy plusz élvezet az ízek lágy harmóniájában. Egyszerűen nem bírok betelni vele 😊 És másnap is nagyszerű, nem szikkadt vagy keményedett meg, ugyanoly

MADAME PHO TESZTELÉS

Körülbelül 1 hónapja nyílt a Corvin sétányon egy új vietnámi hely, a MADAME PHO. Sajnos még csak készpénzzel lehet fizetni, úgy készüljetek! De remélhetőleg nemsokára beszerelik a kártyás terminált. A nyitás óta háromszor voltam és mindháromszor mást kértem az étlapról, így tudok teljes képet írni a főbb ételtípusokról, és ezért is írok most a helyről értékelést :) Először a tavaszi tekercs és leves kombót toltam. A tavaszi tekercs az egyik legjobb, amit eddig ettem, ropogós külsővel, friss alapanyagokkal. A levesek közül egy klasszikus PHO levest kértem marhahússal. Nekem a hús nem igazán volt elég benne, kétszer annyit simán elbírt volna. Adagra szép nagy volt, a felét haza is vittem vacsira. A WOK szekcióból Wokban készült rizstésztát választottam marhahússal. A tészta kicsit olajos volt, de finom és laktató, sok zöldséggel. Itt is nekem a hús kevés volt a tészta mennyiségéhez képest. Harmadszorra Pirított rizst kértem marhával (igenigen, sajnos imádom a marhahúst). A lepir