Ugrás a fő tartalomra

TÜNDÉRKÉS GLUTÉN- és LAKTÓZMENTES ÉTELBÁR


Még sütött a nap, de már sárgultak a falevelek, amikor elkezdtem a Tündérkésbe járni. Először csak barátkoztam vele, megkörnyékeztem, majd egyszer végül be is tértem. Ennek már négy hónapja. Laktózérzékenyként (habár szeretek erről sokszor nem tudomást venni, de aztán mindig belátom, hogy ezzel sajnos már együtt kell éljek) mégiscsak fontos volt a számomra, hogy ha egy-egy ételt megkívánok, és bizony laktóz van benne, akkor ne napi szinten dobáljam magamba a laktózbogyókat, mint a cukorkát. Főleg, ha mindig elfelejtem magamnál tartani. Mert ugyebár "dehogy vagyok én laktózérzékeny, mit számít ez a pohár tejföl, vagy egy jó vajas-mascarponés süti!". És hát igenis számít. De még hogy!

Ezért is "kattantam rá" a Tündérkés Glutén- és Laktózmentes Ételbárra, ahol nemcsak laktózmentesen, de gluténmentesen is főznek, így ez igazából dupla pirospont volt a számomra. A Tündérkés egy éve nyitott, egy csendes-kellemes budai utcában, közel a villamoshoz, de épp kellően távol a mindennapok zajától.

A gluténmentes étkezés terén én még laikusnak mondanám magamat. Egyelőre amit tapasztalok ebből az étkezési (még kialakulóban lévő) szokásból az az, hogy nem puffasztanak az ételek, nem leszek rosszul, nem görcsöl be a gyomrom és sokkal könnyedebbnek érzem ezeket az ételeket, és ami a legfontosabb: ugyanúgy jól lakok velük. Sokan a gluténmentes konyhát a diétájuk részeként, vagy az egészségtudatosabb táplálkozás miatt választják. Én talán még inkább ebbe a táborba sorolnám magam glutén fronton.
A Tündérkés pedig tökéletes segítség és társ ebben a kezdeti, tapogatózós, ismerkedős szakaszban a számomra.



Az ebédmenü minden hétköznap elérhető náluk, amiben általában egy húsos és egy húsmentes leves kap szerepet, a főételek között pedig szintén egy húsos és egy vega opció szokott versengeni. A normál menü ára 1420 Ft, a nagy adagé pedig 1740 Ft.


Rendkívül változatos ínyencségeket lehet kapni, mint például vörösboros marhapörkölt, mangós-currys csirke, mediterrán húsgolyók, mini kolbászkák, bbq oldalas, póréhagymafasírt, tonhalas lasagne, quinoa, rizstészta, és még sorolhatnám. Az aktuális napi menüt a Facebook oldalukon teszik közzé, és ha nem akarsz lemaradni, akkor jó, ha még ebédidő előtt írsz nekik üzenetet, és félreteszik neked, mire érte mész.

A kiszolgálás nagyon kedves, és ha már párszor betértél ide, a nevedet is megjegyzik, amiből az is kitűnik, hogy igazán figyelnek a betérő és visszatérő vendégeikre :)

A Tündérkék szeretnének még idővel új helyet nyitni, fejlődni, de mindent szépen lassan, majd a maga idejében. Hát, én csak remélni tudom, hogy valahol Pesten is lesz egy Tündérkés, hogy ne csak a Budán élők élvezhessék az általuk nyújtotta minőséget és szeretetet!



Nyitvatartás: hétfő-péntek: 8:30 - 16:00

Megjegyzések

Popular Posts

SÓSKARAMELLÁS LAKTÓZMENTES SAJTTORTA

Habár sajnos már február van, és az volt az újévi fogadalmam, hogy többet blogolok, többet sütök-sürgök-forgok ebben az évben, eddig ez nem igazán jött össze. De most ezen a hétvégén végre megihletődtem ettől a csudaklassz szép tavaszi időtől (igenigen, valószínűleg nem fog sokáig tartani), végre éreztem magamban az affinitást ahhoz, hogy készítsek egy kicsit édes, kicsit sós, kicsit lágy és kicsit ropogós új sütit. Így született meg ez a laktózmentes sóskaramellás sajttorta. Sok helyen ettem már sajttortát és mindig valahogy az arányok voltak azok, amik nekem valahogy nem stimmeltek. Persze ízlések és pofonok, de nekem mindig vagy rengeteg volt a krémes rész, vagy túl kevés volt a szósz rétege, vagy leheletvékonyra passzírozták a sütőformába a zabos alapot, és így valahogy nekem egyik sajttorta sem volt az igazi. Jöjjön hát az én verzióm erre a sütire, a vastag zabos alap, a nála kétszer olyan magas sajttorta "töltelék" és a sohavégetnemérős karamellszósz. RECEPT

ÁFONYÁS BABKA

Annnnyira nagy boldogsággal tölt el, hogy ekkora érdeklődés volt a részetekről gyönyörű gyermekem, a mogyis-áfonyás babkám iránt, hogy meg is osztom veletek a receptet! ♥️♥️♥️ Végre valahára találtam egy kocka élesztőt a boltban (az elmúlt hetekben mint tudjuk, ez kész kincsnek számít), így rögtön rárepültem, hogy vegyek, és akkor eldöntöttem, hogy márpedig ebből tuti, hogy babka lesz! Találtam hozzá friss áfonyát és törökmogyorót, kakaópor pedig korábbról volt itthon, így összeállt a kép és a csillagok: megszületett a kakaós-áfonyás mogyis BABKÁM! 👶  Annyira szuperomlós lett a tészta, pihepuha kis párnácska, amin egy jót lehetne szundizni, közben illatolni és édes álomba merülni. Az áfonya pont azt a picikét savanykás ízt adja hozzá, amivel ellensúlyozni tudja a vajas-kakaós szaftos tölteléket, a mogyi roppanóssága pedig még egy plusz élvezet az ízek lágy harmóniájában. Egyszerűen nem bírok betelni vele 😊 És másnap is nagyszerű, nem szikkadt vagy keményedett meg, ugyanoly

MADAME PHO TESZTELÉS

Körülbelül 1 hónapja nyílt a Corvin sétányon egy új vietnámi hely, a MADAME PHO. Sajnos még csak készpénzzel lehet fizetni, úgy készüljetek! De remélhetőleg nemsokára beszerelik a kártyás terminált. A nyitás óta háromszor voltam és mindháromszor mást kértem az étlapról, így tudok teljes képet írni a főbb ételtípusokról, és ezért is írok most a helyről értékelést :) Először a tavaszi tekercs és leves kombót toltam. A tavaszi tekercs az egyik legjobb, amit eddig ettem, ropogós külsővel, friss alapanyagokkal. A levesek közül egy klasszikus PHO levest kértem marhahússal. Nekem a hús nem igazán volt elég benne, kétszer annyit simán elbírt volna. Adagra szép nagy volt, a felét haza is vittem vacsira. A WOK szekcióból Wokban készült rizstésztát választottam marhahússal. A tészta kicsit olajos volt, de finom és laktató, sok zöldséggel. Itt is nekem a hús kevés volt a tészta mennyiségéhez képest. Harmadszorra Pirított rizst kértem marhával (igenigen, sajnos imádom a marhahúst). A lepir