Az én vegán répatortám igazán különleges: avokádóolajjal készült, pekándió, kesudió és mogyoró is helyet kapott benne, megspékelve egy kis datolyával és a tetején lágy kókuszkrémmel.
És hogy micsodaaa?! Vegán torta? Sose gondoltam volna, hogy én valaha készítek ilyen sütit, de hát úgy látszik, ez az idő is elérkezett :D Nem egy tipikus recept ez tőlem, de a húgom ezt kérte a szülinapjára, és hát ha ezt kérte, akkor én ezt készítettem el neki. Saját recepttel.
Sose mertem még vegán recepttel kísérletezni, és sajnos elsőre nem is sikerült, szépen elrontottam, amin annyira nem is lepődtem meg, bár kissé szomorú voltam (na jó, nem kissé, mert fél napig lógattam az orrom miatta). De nem adtam fel és második nekifutásra tökéletesítettem a receptemen. Persze nem minden sikerülhet azonnal finomra, és ezt el kell fogadni, nem szabad feladni. Így tettem én is.
A liszt-olaj arány nem volt valószínűleg megfelelő az első adagnál, illetve ami egy fontos tanulság volt, az az, hogy a répából ki kell nyomkodni a nedvességet. Legalábbis erre következtettem az alapján, hogy nagyon lédúsra sikeredett az első adag masszám, amit igazából annyira nem is furcsálltam, tekintve hogy sose készítettem vegán süteményt, így azt gondoltam, hogy ennek biztos ilyennek kell lennie. Amikor megsült, nem is tűnt rossznak, még tűpróbát is végeztem, viszont miután kihűlt és másnap felvágtam, konkrétan nyersnek érződött. Valószínűleg nem száradt ki eléggé a tészta, és kevés volt a szárazanyag és sok a folyadék, mert még egy fél almát is belereszeltem, mondván, hogy na majd milyen finom szaftos lesz a süti tőle! Hát, ez sajnos nem jött be. De ebből tanul az ember. Így ezt ki is vettem a végleges receptből. Elsőre avokádóolajat használtam és másodszorra is emellett döntöttem, mert ennek az olajnak van egy kis diós beütése, ami jól passzolt a sütihez. De ha szeretnétek, kiválthatjátok étolajjal is ezt a hozzávalót.
Na de félretéve a kudarcot, jöjjön a jól sikerült recept, amiben kiküszöböltem a nehézségeket és sokkal óvatosabban bántam a hozzávalókkal, mindent alaposan lejegyezve. Került bele kesudió, pekándió és mogyoró is, illetve datolyát is beleaprítottam az ízhatás kedvéért.
A tetejére vegán kókuszkrém került citromhéjjal megspékelve, amitől a piskóta egy kis extrát kapott.
És most lássuk a várva várt (a jól sikerült) receptet! :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
R E C E P T
Reszeljünk le egy nagyobb lyukú reszelőn annyi répát, hogy összesen 200 gramm legyen a pucolás után, és ne pedig előtte! Papír kéztörlő és szita segítségével nyomkodjuk ki, töröljük szárazra, szorítsuk ki belőle a nedvességet, hogy ne ázzon el tőle a sütink.
Aprítóban kicsit zúzzuk össze a kesudiót, pekándiót és datolyát.
Egy közepes méretű tálban keverjük össze az összes hozzávalót és gyúrjuk össze, hogy eggyé álljon.
A piskóta hozzávalói:
. 300 gramm liszt
. 100 gramm cukor
. egy csipet só
. fél teáskanál vaníliáscukor
. 6 gramm sütőpor
. egy csipet szódabikarbóna
. fél teáskanál fahéj
. fél teáskanál szerecsendió
. fél teáskanál gyömbér
. 200 gramm reszelt répa
. 2 evőkanál aprított mogyoró
. 60 gramm kesudió
. 60 gramm pekándió
. 30 gramm datolya
. 60 ml víz
. 60 ml narancslé
. 50 ml avokádóolaj
180 fokon süssük 45-50 percig.
A sütink tetejét koronázzuk meg egy lágy krémmel, amit közepes lángon forraljunk fel, 5 percig kevergessük, majd tegyük félre egy kicsit hűlni. Ezután csurgassuk a piskótánkra és várjuk meg, amíg az egész teljesen kihűl. Díszítsük kókuszreszelékkel és aprított mogyoróval.
A krém hozzávalói:
. egy citrom reszelt héja
. 250 ml kókusztejszín (én Alpro-t használtam)
. 1 evőkanál cukor
. 250 ml kókusztejszín (én Alpro-t használtam)
. 1 evőkanál cukor
Megjegyzések
Megjegyzés küldése