Egy könnyed cukkinis lazacos tészta, karamellizált gombával és egy jó pohár borral. Hát kellhet ennél több egy tavaszi otthonülős hétvégére?
Szerintem nem. Nekem legalábbis ez az étel visszahozta egy kicsit a jókedvet, az önfeledt, szép időben töltött pillanatokat ebben a borús időszakban. Friss zöldségért azért lementünk gyorsan a boltba (amíg még lehet), megláttuk a szép cukkinikat és bio csiperkegombát, és bedobtuk a szatyrunkba. Itthon volt még egy megkezdett laktózmentes tejszín és egy füstölt norvég lazac, egy doboz penne, így nem is volt kérdés, hogy mi lesz a mai ebéd.
Sajnos ma már nem volt szép teraszra kiülős meleg idő, de nem is baj, mert így még jobban esett a bezártság miatt ez a fogás.
Ha ti is szeretnétek egy kis napsütést csempészni a napotokba, készítsétek el ebédre vagy vacsorára ezt a receptet! :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
R E C E P T
- 2 főre -
1. Pucolj meg 2 cukkinit és zöldséghámozóval vékony csíkokat hámozz belőle.
2. Egy serpenyőben olívaolajra dobd rá és fedd le, főzd, párold. Össze fog esni, így ne aggódj, ha túl sok lenne a cukkini a tálban. Sózd, borsozd nyugodtan, ne félj tőle, mert a sok nedvesség elvesztése miatt kell rá a fűszer rendesen. Én még egy kis szárított paradicsomos-fokhagymás fűszerkeveréket is beletettem (kb. egy evőkanálnyit) az ízhatás kedvéért.
3. Lobogó vízben főzz ki 250 gramm pennét (egy evőkanál sót tegyél a főzővízbe, és ha nem elég sós a tészta, akkor utólag még ízesítsd).
4. Pucolj meg pár darab (én 7 közepes méretűt használtam) bio csiperkegombát és vágd fel vékony szeletekre.
5. Ha a cukkini már összeesett, szedd le róla a fedőt, és locsold meg egy-másfél deci száraz fehérborral, és hagyd, hogy kicsit még elfője a levét, majd (laktózmentes) 30%-os tejszínnel locsold meg (kb. 200 ml-vel) és közepes-alacsony lángon még egy pár percig hagyd rotyogni. A tészta főzővizéből egy keveset önts hozzá, hogy krémes maradjon és ne szívja be az összes tejszínt a cukkini.
6. A megpucolt gombát egy kis (laktózmentes) vajon kezdd el egy serpenyőben közepes lángon puhítani, pirítani. Ha már szép barna lett, akkor adj hozzá kristálycukrot, hogy megkaramellizálódjon. (én 7 közepes méretű gombához fél evőkanál cukrot használtam).
7. 100 gramm füstölt lazacot vágj kis darabokra és dobd hozzá a cukkinihez.
8. A tésztát szűrd le ha már készre főtt, szedj ki egy tálba, szedd rá a tejszínes-cukkinis-lazacos szaftos mixet és tegyél a tetejére a karamellizált gombából.
9. Citrommal ízesítsd, hogy a lazac ízét szépen kihozza, és hogy egy kis savanykásságot adj az egyébként édes gombához.
Jó étvágyat hozzá! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése