Ugrás a fő tartalomra

TAVASZI LAZACOS TÉSZTA


Egy könnyed cukkinis lazacos tészta, karamellizált gombával és egy jó pohár borral. Hát kellhet ennél több egy tavaszi otthonülős hétvégére?

Szerintem nem. Nekem legalábbis ez az étel visszahozta egy kicsit a jókedvet, az önfeledt, szép időben töltött pillanatokat ebben a borús időszakban. Friss zöldségért azért lementünk gyorsan a boltba (amíg még lehet), megláttuk a szép cukkinikat és bio csiperkegombát, és bedobtuk a szatyrunkba. Itthon volt még egy megkezdett laktózmentes tejszín és egy füstölt norvég lazac, egy doboz penne, így nem is volt kérdés, hogy mi lesz a mai ebéd.

Sajnos ma már nem volt szép teraszra kiülős meleg idő, de nem is baj, mert így még jobban esett a bezártság miatt ez a fogás.

Ha ti is szeretnétek egy kis napsütést csempészni a napotokba, készítsétek el ebédre vagy vacsorára ezt a receptet! :)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - 

R E C E P T
- 2 főre -

1. Pucolj meg 2 cukkinit és zöldséghámozóval vékony csíkokat hámozz belőle.


2. Egy serpenyőben olívaolajra dobd rá és fedd le, főzd, párold. Össze fog esni, így ne aggódj, ha túl sok lenne a cukkini a tálban. Sózd, borsozd nyugodtan, ne félj tőle, mert a sok nedvesség elvesztése miatt kell rá a fűszer rendesen. Én még egy kis szárított paradicsomos-fokhagymás fűszerkeveréket is beletettem (kb. egy evőkanálnyit) az ízhatás kedvéért.

3. Lobogó vízben főzz ki 250 gramm pennét (egy evőkanál sót tegyél a főzővízbe, és ha nem elég sós a tészta, akkor utólag még ízesítsd).

4. Pucolj meg pár darab (én 7 közepes méretűt használtam) bio csiperkegombát és vágd fel vékony szeletekre.

5. Ha a cukkini már összeesett, szedd le róla a fedőt, és locsold meg egy-másfél deci száraz fehérborral, és hagyd, hogy kicsit még elfője a levét, majd (laktózmentes) 30%-os tejszínnel locsold meg (kb. 200 ml-vel) és közepes-alacsony lángon még egy pár percig hagyd rotyogni. A tészta főzővizéből egy keveset önts hozzá, hogy krémes maradjon és ne szívja be az összes tejszínt a cukkini.

6. A megpucolt gombát egy kis (laktózmentes) vajon kezdd el egy serpenyőben közepes lángon puhítani, pirítani. Ha már szép barna lett, akkor adj hozzá kristálycukrot, hogy megkaramellizálódjon. (én 7 közepes méretű gombához fél evőkanál cukrot használtam).


7. 100 gramm füstölt lazacot vágj kis darabokra és dobd hozzá a cukkinihez.


8. A tésztát szűrd le ha már készre főtt, szedj ki egy tálba, szedd rá a tejszínes-cukkinis-lazacos szaftos mixet és tegyél a tetejére a karamellizált gombából.

9. Citrommal ízesítsd, hogy a lazac ízét szépen kihozza, és hogy egy kis savanykásságot adj az egyébként édes gombához.


Jó étvágyat hozzá! :)


Megjegyzések

Popular Posts

SÓSKARAMELLÁS LAKTÓZMENTES SAJTTORTA

Habár sajnos már február van, és az volt az újévi fogadalmam, hogy többet blogolok, többet sütök-sürgök-forgok ebben az évben, eddig ez nem igazán jött össze. De most ezen a hétvégén végre megihletődtem ettől a csudaklassz szép tavaszi időtől (igenigen, valószínűleg nem fog sokáig tartani), végre éreztem magamban az affinitást ahhoz, hogy készítsek egy kicsit édes, kicsit sós, kicsit lágy és kicsit ropogós új sütit. Így született meg ez a laktózmentes sóskaramellás sajttorta. Sok helyen ettem már sajttortát és mindig valahogy az arányok voltak azok, amik nekem valahogy nem stimmeltek. Persze ízlések és pofonok, de nekem mindig vagy rengeteg volt a krémes rész, vagy túl kevés volt a szósz rétege, vagy leheletvékonyra passzírozták a sütőformába a zabos alapot, és így valahogy nekem egyik sajttorta sem volt az igazi. Jöjjön hát az én verzióm erre a sütire, a vastag zabos alap, a nála kétszer olyan magas sajttorta "töltelék" és a sohavégetnemérős karamellszósz. RECEPT

ÁFONYÁS BABKA

Annnnyira nagy boldogsággal tölt el, hogy ekkora érdeklődés volt a részetekről gyönyörű gyermekem, a mogyis-áfonyás babkám iránt, hogy meg is osztom veletek a receptet! ♥️♥️♥️ Végre valahára találtam egy kocka élesztőt a boltban (az elmúlt hetekben mint tudjuk, ez kész kincsnek számít), így rögtön rárepültem, hogy vegyek, és akkor eldöntöttem, hogy márpedig ebből tuti, hogy babka lesz! Találtam hozzá friss áfonyát és törökmogyorót, kakaópor pedig korábbról volt itthon, így összeállt a kép és a csillagok: megszületett a kakaós-áfonyás mogyis BABKÁM! 👶  Annyira szuperomlós lett a tészta, pihepuha kis párnácska, amin egy jót lehetne szundizni, közben illatolni és édes álomba merülni. Az áfonya pont azt a picikét savanykás ízt adja hozzá, amivel ellensúlyozni tudja a vajas-kakaós szaftos tölteléket, a mogyi roppanóssága pedig még egy plusz élvezet az ízek lágy harmóniájában. Egyszerűen nem bírok betelni vele 😊 És másnap is nagyszerű, nem szikkadt vagy keményedett meg, ugyanoly

MADAME PHO TESZTELÉS

Körülbelül 1 hónapja nyílt a Corvin sétányon egy új vietnámi hely, a MADAME PHO. Sajnos még csak készpénzzel lehet fizetni, úgy készüljetek! De remélhetőleg nemsokára beszerelik a kártyás terminált. A nyitás óta háromszor voltam és mindháromszor mást kértem az étlapról, így tudok teljes képet írni a főbb ételtípusokról, és ezért is írok most a helyről értékelést :) Először a tavaszi tekercs és leves kombót toltam. A tavaszi tekercs az egyik legjobb, amit eddig ettem, ropogós külsővel, friss alapanyagokkal. A levesek közül egy klasszikus PHO levest kértem marhahússal. Nekem a hús nem igazán volt elég benne, kétszer annyit simán elbírt volna. Adagra szép nagy volt, a felét haza is vittem vacsira. A WOK szekcióból Wokban készült rizstésztát választottam marhahússal. A tészta kicsit olajos volt, de finom és laktató, sok zöldséggel. Itt is nekem a hús kevés volt a tészta mennyiségéhez képest. Harmadszorra Pirított rizst kértem marhával (igenigen, sajnos imádom a marhahúst). A lepir