Ugrás a fő tartalomra

FREYJA és BOMBOLONI


Most nosztalgiázom egy kicsit,
és arra gondoltam, hogy a januárban megkezdett FREYJA cikket befejezem. Viszont a BOMBOLONI-ról sem írtam még, így most egyszerre teszem ezt meg.





A Freyja-ról már a nyitás óta több frontról is ódazengést hallottam. Nekem a reggelizések eléggé hektikusak szoktak lenni munkanapokon, vagy inkább semmilyenek, mert nem kívánok általában semmit és egy kávéval húzom ki ebédig. Viszont még télen egyik reggel munkába menet beugrottam egy croissantért, hogy végre kipróbáljam, mire is az a nagy felhajtás. Nem kívántam az édeset, mert egy rizstejes cappuccinot is kértem (sajnos laktózmentes tejük nincs, és a rizstej volt az egyetlen altertej) és ahhoz már túl soknak éreztem volna az édes croit reggelire. Egy prosciuttos-fürjtojásos-sajtosra esett a választásom, amit nem bántam meg, de a pisztáciás croiba kóstolva kicsit könnyes lett a szemem, mert az nagyon adta 👌 A kókuszkrémesre is fentem a fogam, úgyhogy lehet, a következő körben az is lecsusszan majd.

A hely visszaadja a skandináv életérzést, egy kicsit Koppenhágába repített a design és interior. A croik nagyon laktatóak, érződik bennük a minőségi alapanyagok használata, a masszív töltelék és a jóóóó sok vaj, amit aztán nem spóroltak ki belőle, így ne egy könnyed croissantra számítsatok a 27 rétegből álló levelestészta kapcsán. Az tuti, hogy nem a diétázók számára találták ki őket, de üsse kavics, egyszer élünk, miért ne habzsolnánk be magunkba a finomabbnál finomabb dolgokat!


Mint például a Bomboloni fánkjait!
Azért szerencsére a karantén alatt is van lehetőség beszerezni őket, én a szülinapomra kaptam egy 4-es válogatást.

A kedvenceim egyértelműen a lekvárosok voltak, és habár kicsit megfolytak, ez nem befolyásolt semmit, mert ahogy megkaptam, gyorsan be is habzsoltam őket 😄 Azért a harmadik már később csúszott le, mégpedig a gránátalmakrémes, amit elsőre nem sikerült beazonosítanom, hogy vajon milyen ízt rejthet, de az állagát tekintve nagyon finom volt rajta ez a habos krém, aminek az alapja egy házi készítésű mascarpone alapú töltelék volt.
A narancsos nekem kesernyés volt amiatt, hogy a héját is rajta hagyták a kis kockákra vágott gyümölcsnek, így az sajnos nem jött be.

Ez előtt szeptemberben dobtam be egy fánkot az akkor nemrég nyílt Pozsonyi úti üzletben, ahol szintén egy lekvárosat próbáltam, mégpedig fügéset. Akkor még nekem elsőre furcsa volt, hogy ezek márpedig nem a megszokott töltött vagy mázas fánkok, hanem csodálatos puhaságú és édes, virágra emlékeztető formájúak: ettől is olyan különleges a Bomboloni. A porcukros alap tetejére kerülnek az ízesítések, amik végtelen variációban lehetnek éppen szezontól, alapanyagtól függően. Amikor először jártam ott, bazsalikomos-narancsos, kókuszkrémes, fügelekváros, mogyorókrémes választékuk volt a parányi üzletben.

Összességében nekem kicsit kevés a tetejére kerülő töltelék, bár az tény, hogy többet nem is bírnának el a fánkok, de az biztos, hogy a lekvárokból arányaiban még kétszer annyit be tudnék tolni a tésztához 😄

_____

A karantén ideje alatt a Freyja-ból személyes átvétellel, vagy budapesti kiszállítással tudsz rendelni, míg a Bomboloniból a Wolt-on keresztül adhatod le a rendelésedet Budapesten.


Megjegyzések

Popular Posts

SÓSKARAMELLÁS LAKTÓZMENTES SAJTTORTA

Habár sajnos már február van, és az volt az újévi fogadalmam, hogy többet blogolok, többet sütök-sürgök-forgok ebben az évben, eddig ez nem igazán jött össze. De most ezen a hétvégén végre megihletődtem ettől a csudaklassz szép tavaszi időtől (igenigen, valószínűleg nem fog sokáig tartani), végre éreztem magamban az affinitást ahhoz, hogy készítsek egy kicsit édes, kicsit sós, kicsit lágy és kicsit ropogós új sütit. Így született meg ez a laktózmentes sóskaramellás sajttorta. Sok helyen ettem már sajttortát és mindig valahogy az arányok voltak azok, amik nekem valahogy nem stimmeltek. Persze ízlések és pofonok, de nekem mindig vagy rengeteg volt a krémes rész, vagy túl kevés volt a szósz rétege, vagy leheletvékonyra passzírozták a sütőformába a zabos alapot, és így valahogy nekem egyik sajttorta sem volt az igazi. Jöjjön hát az én verzióm erre a sütire, a vastag zabos alap, a nála kétszer olyan magas sajttorta "töltelék" és a sohavégetnemérős karamellszósz. RECEPT

ÁFONYÁS BABKA

Annnnyira nagy boldogsággal tölt el, hogy ekkora érdeklődés volt a részetekről gyönyörű gyermekem, a mogyis-áfonyás babkám iránt, hogy meg is osztom veletek a receptet! ♥️♥️♥️ Végre valahára találtam egy kocka élesztőt a boltban (az elmúlt hetekben mint tudjuk, ez kész kincsnek számít), így rögtön rárepültem, hogy vegyek, és akkor eldöntöttem, hogy márpedig ebből tuti, hogy babka lesz! Találtam hozzá friss áfonyát és törökmogyorót, kakaópor pedig korábbról volt itthon, így összeállt a kép és a csillagok: megszületett a kakaós-áfonyás mogyis BABKÁM! 👶  Annyira szuperomlós lett a tészta, pihepuha kis párnácska, amin egy jót lehetne szundizni, közben illatolni és édes álomba merülni. Az áfonya pont azt a picikét savanykás ízt adja hozzá, amivel ellensúlyozni tudja a vajas-kakaós szaftos tölteléket, a mogyi roppanóssága pedig még egy plusz élvezet az ízek lágy harmóniájában. Egyszerűen nem bírok betelni vele 😊 És másnap is nagyszerű, nem szikkadt vagy keményedett meg, ugyanoly

MADAME PHO TESZTELÉS

Körülbelül 1 hónapja nyílt a Corvin sétányon egy új vietnámi hely, a MADAME PHO. Sajnos még csak készpénzzel lehet fizetni, úgy készüljetek! De remélhetőleg nemsokára beszerelik a kártyás terminált. A nyitás óta háromszor voltam és mindháromszor mást kértem az étlapról, így tudok teljes képet írni a főbb ételtípusokról, és ezért is írok most a helyről értékelést :) Először a tavaszi tekercs és leves kombót toltam. A tavaszi tekercs az egyik legjobb, amit eddig ettem, ropogós külsővel, friss alapanyagokkal. A levesek közül egy klasszikus PHO levest kértem marhahússal. Nekem a hús nem igazán volt elég benne, kétszer annyit simán elbírt volna. Adagra szép nagy volt, a felét haza is vittem vacsira. A WOK szekcióból Wokban készült rizstésztát választottam marhahússal. A tészta kicsit olajos volt, de finom és laktató, sok zöldséggel. Itt is nekem a hús kevés volt a tészta mennyiségéhez képest. Harmadszorra Pirított rizst kértem marhával (igenigen, sajnos imádom a marhahúst). A lepir