Azt hiszem, ez a legütősebb, legcsajosabb desszert, amit eddig készítettem.
Volt még itthon friss élesztőm, ami kezdett lejárni, ezért gyorsan valamit kezdenem kellett vele. Mindenképpen csigát akartam csinálni, és mivel még pisztáciás sütit sose készítettem, ezért úgy gondoltam, itt az ideje. A boltban volt friss eper, ami kinézetre gyönyörű volt, illatra is szuper, és képzeljétek, még íze is volt! 😄 Kicsit szkeptikus vagyok az ilyen korai eprekkel, de már itt az eperszezon kezdete, és nagyon örültem, hogy sikerült kifogni az utolsó dobozzal.
Na jó, az igazat megvallva fagyasztott eperrel akartam elkészíteni a csigát, de leendő férjecském volt olyan aranyos, hogy este 9-kor leszaladt a boltba friss eperért.
Azért ha csak fagyasztottból tudjátok megoldani, az se gond, de friss gyümivel lesz az igazi ☺️
Egy kicsit macerásnak tűnhet ez a süti a töltelékaprítás, krémkikeverés, felforralás, mixelés, bucipihentetés miatt, de sokkal jobb lesz, mintha boltban vennétek, mert ezt ti csináljátok és tudjátok, hogy mi kerül bele ☺️ És persze a végén a diadalittas érzésről se feledkezzünk meg, így szerintem mindenképpen megéri elszöszölni vele.
🍓🍓🍓🍓🍓🍓
Egy kicsit macerásnak tűnhet ez a süti a töltelékaprítás, krémkikeverés, felforralás, mixelés, bucipihentetés miatt, de sokkal jobb lesz, mintha boltban vennétek, mert ezt ti csináljátok és tudjátok, hogy mi kerül bele ☺️ És persze a végén a diadalittas érzésről se feledkezzünk meg, így szerintem mindenképpen megéri elszöszölni vele.
🍓🍓🍓🍓🍓🍓
- - - - - - - - -
R E C E P T
A tészta:
320 gramm liszt (kelttésztához való liszt)
155 ml langyos tej
20 gramm friss élesztő
55 gramm barnacukor (ebből 10 grammot az élesztős tejhez kell tenni)
1 csipet só
65 gramm vaj
1,5 tojás
A langyos tejbe tegyünk 10 gramm cukrot, keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, és tegyük félre, hogy felfusson a tejben. Addig állítsuk össze a tésztánkat: keverőtálba tegyük bele a lisztet, a maradék cukrot, a felmelegített vajat, sót és tojást. Ha felfutott az élesztő pár perc után, tegyük hozzá a lisztes keverékhez és dagasztókarral 10 percig dagasszuk, majd egy konyharuhával fedjük le és meleg helyen kelesszük 45 percet.
Amíg pihen a tésztánk, dobjuk össze a pisztáciás tölteléket és az eperkrémet.
A pisztáciás töltelékhez szükség lesz ezekre:
100 gramm sótlan pisztácia
15 ml étolaj
150 gramm mascarpone
50 gramm porcukor
Pucoljuk meg a pisztáciát és aprítóban zúzzuk le, majd tegyük hozzá az étolajat és az aprítóban még egy kört keverjünk vele, így megkapjuk a pisztáciapasztánkat.
A mascarponét pár perc alatt habosítsuk ki (ne sokáig, mert akkor kicsapódik), tegyük hozzá a porcukrot, amivel még keverjük össze, majd jöhet hozzá a pisztáciapasztánk és kész is a csigatöltelékünk.
Az epres krémhez szükség lesz ezekre:
250 gramm eper
40 gramm porcukor
40 ml víz
80 gramm mascarpone
Vágjuk kissebb darabokra a gyümölcsöt. A lábosban összeforralt vizes porcukros eprünket puhára főzzük, majd botmixerrel összeturmixoljuk és ha picit kihűlt, akkor a kihabosított mascarpone-hoz csurgatjuk és összeforgatjuk.
Ha megkelt a tésztánk, egy lisztezett felületen próbáljuk meg téglalap alakúra nyújtani, kenjük meg a pisztáciás töltelékkel, és tekerjük fel egy hengerbe. Vágjuk egyenlő méretre, körülbelül 5 centi szélesre.
Kivajazott tepsibe tegyük őket, de ne szorosan egymás mellé, mert sülés közben össze fognak érni, hagyjunk nekik teret egymás között (social distancing 😄).
Kenjük le egy tojással összekevert tejjel (kb másfél evőkanál tejre lesz szükség hozzá), vagy ha nem dobtátok ki a korábban másfél tojás miatt megmaradt fél tojást (én nem gondolkodtam előre, és sajnos azt már nem tudtam felhasználni), szóval azt a fél tojást egy evőkanál tejjel kikeverhetitek és ezzel lekenhetitek a csigákat, elég is lesz hozzá a fél tojás.
Kenjük le egy tojással összekevert tejjel (kb másfél evőkanál tejre lesz szükség hozzá), vagy ha nem dobtátok ki a korábban másfél tojás miatt megmaradt fél tojást (én nem gondolkodtam előre, és sajnos azt már nem tudtam felhasználni), szóval azt a fél tojást egy evőkanál tejjel kikeverhetitek és ezzel lekenhetitek a csigákat, elég is lesz hozzá a fél tojás.
Süssük a csigákat kb. 33-35 percig 175 fokon, majd pedig ha megsültek, kenjük meg az epres krémmel. Díszíthetjük friss eperrel a tetejét.
Remélem tetszett a recept és kipróbáljátok most, hogy elindult az eperszezon! ☺️ Írjátok meg, nektek hogy sikerült, mindig szeretem látni, amikor küldtök képet a szépséges sütikről!
Megjegyzés: én laktózmentes tejet, vajat és mascarponét használtam, amik alapvetően édesebbek, mint a nem laktózmentes változatuk. Így ha nem érzitek elég édesnek kóstolásnál az eperkrémet, vagy a pisztáciás tölteléket, akkor tegyetek hozzá még egy kis cukrot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése