Ugrás a fő tartalomra

PISZTÁCIÁS CSIGA EPERKRÉMMEL

Azt hiszem, ez a legütősebb, legcsajosabb desszert, amit eddig készítettem.

Volt még itthon friss élesztőm, ami kezdett lejárni, ezért gyorsan valamit kezdenem kellett vele. Mindenképpen csigát akartam csinálni, és mivel még pisztáciás sütit sose készítettem, ezért úgy gondoltam, itt az ideje. A boltban volt friss eper, ami kinézetre gyönyörű volt, illatra is szuper, és képzeljétek, még íze is volt! 😄 Kicsit szkeptikus vagyok az ilyen korai eprekkel, de már itt az eperszezon kezdete, és nagyon örültem, hogy sikerült kifogni az utolsó dobozzal.
Na jó, az igazat megvallva fagyasztott eperrel akartam elkészíteni a csigát, de leendő férjecském volt olyan aranyos, hogy este 9-kor leszaladt a boltba friss eperért.

Azért ha csak fagyasztottból tudjátok megoldani, az se gond, de friss gyümivel lesz az igazi ☺️

Egy kicsit macerásnak tűnhet ez a süti a töltelékaprítás, krémkikeverés, felforralás, mixelés, bucipihentetés miatt, de sokkal jobb lesz, mintha boltban vennétek, mert ezt ti csináljátok és tudjátok, hogy mi kerül bele ☺️ És persze a végén a diadalittas érzésről se feledkezzünk meg, így szerintem mindenképpen megéri elszöszölni vele.

🍓🍓🍓🍓🍓🍓

- - - - - - - - -

R E C E P T

A tészta:
320 gramm liszt (kelttésztához való liszt)
155 ml langyos tej
20 gramm friss élesztő
55 gramm barnacukor (ebből 10 grammot az élesztős tejhez kell tenni)
1 csipet só
65 gramm vaj
1,5 tojás

A langyos tejbe tegyünk 10 gramm cukrot, keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, és tegyük félre, hogy felfusson a tejben. Addig állítsuk össze a tésztánkat: keverőtálba tegyük bele a lisztet, a maradék cukrot, a felmelegített vajat, sót és tojást. Ha felfutott az élesztő pár perc után, tegyük hozzá a lisztes keverékhez és dagasztókarral 10 percig dagasszuk, majd egy konyharuhával fedjük le és meleg helyen kelesszük 45 percet.

Amíg pihen a tésztánk, dobjuk össze a pisztáciás tölteléket és az eperkrémet.

A pisztáciás töltelékhez szükség lesz ezekre:
100 gramm sótlan pisztácia
15 ml étolaj
150 gramm mascarpone
50 gramm porcukor

Pucoljuk meg a pisztáciát és aprítóban zúzzuk le, majd tegyük hozzá az étolajat és az aprítóban még egy kört keverjünk vele, így megkapjuk a pisztáciapasztánkat.
A mascarponét pár perc alatt habosítsuk ki (ne sokáig, mert akkor kicsapódik), tegyük hozzá a porcukrot, amivel még keverjük össze, majd jöhet hozzá a pisztáciapasztánk és kész is a csigatöltelékünk.

Az epres krémhez szükség lesz ezekre:
250 gramm eper
40 gramm porcukor
40 ml víz
80 gramm mascarpone

Vágjuk kissebb darabokra a gyümölcsöt. A lábosban összeforralt vizes porcukros eprünket puhára főzzük, majd botmixerrel összeturmixoljuk és ha picit kihűlt, akkor a kihabosított mascarpone-hoz csurgatjuk és összeforgatjuk.

Ha megkelt a tésztánk, egy lisztezett felületen próbáljuk meg téglalap alakúra nyújtani, kenjük meg a pisztáciás töltelékkel, és tekerjük fel egy hengerbe. Vágjuk egyenlő méretre, körülbelül 5 centi szélesre.

Kivajazott tepsibe tegyük őket, de ne szorosan egymás mellé, mert sülés közben össze fognak érni, hagyjunk nekik teret egymás között (social distancing 😄).
Kenjük le egy tojással összekevert tejjel (kb másfél evőkanál tejre lesz szükség hozzá), vagy ha nem dobtátok ki a korábban másfél tojás miatt megmaradt fél tojást (én nem gondolkodtam előre, és sajnos azt már nem tudtam felhasználni), szóval azt a fél tojást egy evőkanál tejjel kikeverhetitek és ezzel lekenhetitek a csigákat, elég is lesz hozzá a fél tojás.

Süssük a csigákat kb. 33-35 percig 175 fokon, majd pedig ha megsültek, kenjük meg az epres krémmel. Díszíthetjük friss eperrel a tetejét.


Remélem tetszett a recept és kipróbáljátok most, hogy elindult az eperszezon! ☺️ Írjátok meg, nektek hogy sikerült, mindig szeretem látni, amikor küldtök képet a szépséges sütikről!

Megjegyzés: én laktózmentes tejet, vajat és mascarponét használtam, amik alapvetően édesebbek, mint a nem laktózmentes változatuk. Így ha nem érzitek elég édesnek kóstolásnál az eperkrémet, vagy a pisztáciás tölteléket, akkor tegyetek hozzá még egy kis cukrot.


Megjegyzések

Popular Posts

SÓSKARAMELLÁS LAKTÓZMENTES SAJTTORTA

Habár sajnos már február van, és az volt az újévi fogadalmam, hogy többet blogolok, többet sütök-sürgök-forgok ebben az évben, eddig ez nem igazán jött össze. De most ezen a hétvégén végre megihletődtem ettől a csudaklassz szép tavaszi időtől (igenigen, valószínűleg nem fog sokáig tartani), végre éreztem magamban az affinitást ahhoz, hogy készítsek egy kicsit édes, kicsit sós, kicsit lágy és kicsit ropogós új sütit. Így született meg ez a laktózmentes sóskaramellás sajttorta. Sok helyen ettem már sajttortát és mindig valahogy az arányok voltak azok, amik nekem valahogy nem stimmeltek. Persze ízlések és pofonok, de nekem mindig vagy rengeteg volt a krémes rész, vagy túl kevés volt a szósz rétege, vagy leheletvékonyra passzírozták a sütőformába a zabos alapot, és így valahogy nekem egyik sajttorta sem volt az igazi. Jöjjön hát az én verzióm erre a sütire, a vastag zabos alap, a nála kétszer olyan magas sajttorta "töltelék" és a sohavégetnemérős karamellszósz. RECEPT

ÁFONYÁS BABKA

Annnnyira nagy boldogsággal tölt el, hogy ekkora érdeklődés volt a részetekről gyönyörű gyermekem, a mogyis-áfonyás babkám iránt, hogy meg is osztom veletek a receptet! ♥️♥️♥️ Végre valahára találtam egy kocka élesztőt a boltban (az elmúlt hetekben mint tudjuk, ez kész kincsnek számít), így rögtön rárepültem, hogy vegyek, és akkor eldöntöttem, hogy márpedig ebből tuti, hogy babka lesz! Találtam hozzá friss áfonyát és törökmogyorót, kakaópor pedig korábbról volt itthon, így összeállt a kép és a csillagok: megszületett a kakaós-áfonyás mogyis BABKÁM! 👶  Annyira szuperomlós lett a tészta, pihepuha kis párnácska, amin egy jót lehetne szundizni, közben illatolni és édes álomba merülni. Az áfonya pont azt a picikét savanykás ízt adja hozzá, amivel ellensúlyozni tudja a vajas-kakaós szaftos tölteléket, a mogyi roppanóssága pedig még egy plusz élvezet az ízek lágy harmóniájában. Egyszerűen nem bírok betelni vele 😊 És másnap is nagyszerű, nem szikkadt vagy keményedett meg, ugyanoly

MADAME PHO TESZTELÉS

Körülbelül 1 hónapja nyílt a Corvin sétányon egy új vietnámi hely, a MADAME PHO. Sajnos még csak készpénzzel lehet fizetni, úgy készüljetek! De remélhetőleg nemsokára beszerelik a kártyás terminált. A nyitás óta háromszor voltam és mindháromszor mást kértem az étlapról, így tudok teljes képet írni a főbb ételtípusokról, és ezért is írok most a helyről értékelést :) Először a tavaszi tekercs és leves kombót toltam. A tavaszi tekercs az egyik legjobb, amit eddig ettem, ropogós külsővel, friss alapanyagokkal. A levesek közül egy klasszikus PHO levest kértem marhahússal. Nekem a hús nem igazán volt elég benne, kétszer annyit simán elbírt volna. Adagra szép nagy volt, a felét haza is vittem vacsira. A WOK szekcióból Wokban készült rizstésztát választottam marhahússal. A tészta kicsit olajos volt, de finom és laktató, sok zöldséggel. Itt is nekem a hús kevés volt a tészta mennyiségéhez képest. Harmadszorra Pirított rizst kértem marhával (igenigen, sajnos imádom a marhahúst). A lepir