Ugrás a fő tartalomra

BANÁNKENYÉR (GM, LM)


Újra nekiveselkedtem a banánkenyeremnek, amit most végre megosztok veletek. Emlékeztek, hogy a múltkor a nagy rohanásban elfelejtettem beletenni a vajat? Most azért egy kicsit körültekintőbb voltam és így már sokkal jobb lett :D Nagyobb adagot is készítettem, mint a múltkor, ami így már teljesen kitöltötte a formámat.

Mindenképpen újra el akartam készíteni, mert már akkor éreztem, hogy szuper lett volna, na de most már tökélyre sikeredett. Könnyed állagú lett, omlós és ősz hangulatú a diótól. Ráadásul kellemesen banán illatú lett tőle a konyha. Hát kell ennél több így az ősz utolsó napjaira?

Ha van otthon pár banánotok, amik hajdanán még jól néztek ki, de mostanra már megfeledkeztetek róla és inkább csak kidobnátok, mert bebarnult, vagy megfeketedett a héja, ne tegyétek, hanem dobjátok bele ebbe a sütibe és készítsetek belőle banánkenyeret!

Fogadjátok szeretettel az én glutén- és laktózmentes receptemet! :)


 Glutén- és laktózmentes banánkenyér recept 



HOZZÁVALÓK

140 gramm laktózmentes vaj
90 gramm barnacukor
2 bio tojás
3 nagyon érett banán bele és még egy a tetejére
250 gramm rizsliszt
egy csipet só
2 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1.5 teáskanál fahéj
egy lapos teáskanál őrölt szerecsendió
negyed teáskanál őrölt gyömbér
2 evőkanál rizstej
egy maréknyi dió


ELKÉSZÍTÉS

Szobahőmérsékletű vajat használjunk, vagy ha a hűtőből vettük ki, akkor egy kicsit tegyük be a mikróba (kb. fél percre), hogy elkezdjen megolvadni. A laktózmentes vajat keverjük ki a barnacukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük lággyá őket, majd szórjuk bele a sót, a rizslisztet, a sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket. Majd a rizstejjel egy kicsit lazítsuk fel. Az érett banánokat kisebb darabokra tépkedjük szét, és annak megfelelően keverjük el a tésztánkban, hogy mennyire szertnénk, hogy egyben maradjanak. Én például két banánnal kevertem homogénre, majd a harmadikat nem nyomkodtam szét annyira, hogy pár falat egész banán is jusson a tésztába.

Egy formába öntve a tésztánkat tegyünk a tetejére diót, nyomkodjuk egy kicsit bele, és egy negyedik nagyon érett banánt vágjunk félbe, majd vízszintesen szintén félbe és azt is tegyük a tetejére.

Süssük 180 fokon 40 percig.




Megjegyzések

Popular Posts

SÓSKARAMELLÁS LAKTÓZMENTES SAJTTORTA

Habár sajnos már február van, és az volt az újévi fogadalmam, hogy többet blogolok, többet sütök-sürgök-forgok ebben az évben, eddig ez nem igazán jött össze. De most ezen a hétvégén végre megihletődtem ettől a csudaklassz szép tavaszi időtől (igenigen, valószínűleg nem fog sokáig tartani), végre éreztem magamban az affinitást ahhoz, hogy készítsek egy kicsit édes, kicsit sós, kicsit lágy és kicsit ropogós új sütit. Így született meg ez a laktózmentes sóskaramellás sajttorta. Sok helyen ettem már sajttortát és mindig valahogy az arányok voltak azok, amik nekem valahogy nem stimmeltek. Persze ízlések és pofonok, de nekem mindig vagy rengeteg volt a krémes rész, vagy túl kevés volt a szósz rétege, vagy leheletvékonyra passzírozták a sütőformába a zabos alapot, és így valahogy nekem egyik sajttorta sem volt az igazi. Jöjjön hát az én verzióm erre a sütire, a vastag zabos alap, a nála kétszer olyan magas sajttorta "töltelék" és a sohavégetnemérős karamellszósz. RECEPT

ÁFONYÁS BABKA

Annnnyira nagy boldogsággal tölt el, hogy ekkora érdeklődés volt a részetekről gyönyörű gyermekem, a mogyis-áfonyás babkám iránt, hogy meg is osztom veletek a receptet! ♥️♥️♥️ Végre valahára találtam egy kocka élesztőt a boltban (az elmúlt hetekben mint tudjuk, ez kész kincsnek számít), így rögtön rárepültem, hogy vegyek, és akkor eldöntöttem, hogy márpedig ebből tuti, hogy babka lesz! Találtam hozzá friss áfonyát és törökmogyorót, kakaópor pedig korábbról volt itthon, így összeállt a kép és a csillagok: megszületett a kakaós-áfonyás mogyis BABKÁM! 👶  Annyira szuperomlós lett a tészta, pihepuha kis párnácska, amin egy jót lehetne szundizni, közben illatolni és édes álomba merülni. Az áfonya pont azt a picikét savanykás ízt adja hozzá, amivel ellensúlyozni tudja a vajas-kakaós szaftos tölteléket, a mogyi roppanóssága pedig még egy plusz élvezet az ízek lágy harmóniájában. Egyszerűen nem bírok betelni vele 😊 És másnap is nagyszerű, nem szikkadt vagy keményedett meg, ugyanoly

MADAME PHO TESZTELÉS

Körülbelül 1 hónapja nyílt a Corvin sétányon egy új vietnámi hely, a MADAME PHO. Sajnos még csak készpénzzel lehet fizetni, úgy készüljetek! De remélhetőleg nemsokára beszerelik a kártyás terminált. A nyitás óta háromszor voltam és mindháromszor mást kértem az étlapról, így tudok teljes képet írni a főbb ételtípusokról, és ezért is írok most a helyről értékelést :) Először a tavaszi tekercs és leves kombót toltam. A tavaszi tekercs az egyik legjobb, amit eddig ettem, ropogós külsővel, friss alapanyagokkal. A levesek közül egy klasszikus PHO levest kértem marhahússal. Nekem a hús nem igazán volt elég benne, kétszer annyit simán elbírt volna. Adagra szép nagy volt, a felét haza is vittem vacsira. A WOK szekcióból Wokban készült rizstésztát választottam marhahússal. A tészta kicsit olajos volt, de finom és laktató, sok zöldséggel. Itt is nekem a hús kevés volt a tészta mennyiségéhez képest. Harmadszorra Pirított rizst kértem marhával (igenigen, sajnos imádom a marhahúst). A lepir