Ez egy tök jó tökleves! Tök fura, hogy nem csináltam még eddig sütőtökkrémlevest, holott i m á d o m. Ez az egyik kedvenc őszi ételem és gyakran ezt választom, ha beülünk valahova ebben az időszakban. Bár ha jobban belegondolok, valószínűleg a bezárások, limitációk és karanténosdi miatt hagyott bennem egy kis űrt, hogy nem ettem olyan sokszor sütőtökkrémlevest és ezért készítettem most ezt el magamnak itthon. Így meg akkor ha már ez egy tökéletes comfort food kategória, akkor miért ne készítsük el otthon, magunknak :)
Na és akkor vettem egy 2 kilós sütőtököt. Egy aranyos kis formásat választottam, aztán pedig egy jókora adag levest készítettem belőle. Akkorát, hogy 3 napig ettük.
Azóta elkészítettem újra, mert egy kisebb adagot szerettem volna, de a legkisebb tök is 1,8 kilós volt, amit találtam, így újra egy bitang adag kerekedett belőle.
Ha sikerül nektek 1 kilós tököt találnotok, felezzétek le nyugodtan a receptet, és úgy kényelmesen 4 főre megfelelő adag lesz belőle :)
HOZZÁVALÓK:
ELKÉSZÍTÉS
A sütőtököt vágjuk ketté, kaparjuk ki a magokat, majd vágjuk kisebb szeletekre.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tálcára és 180 fokon süssük kb. 50-60 percig. Nézzünk rá, hogy nehogy megégjen, és ha elég puhának tűnik, vegyük ki. Egy villa vagy kanál segítségével óvatosan fejtsük le a héjáról és tegyük egy nagy lábosba. Abba, amiben a levest fogjuk elkészíteni. Folyadék is kerül majd bele, így megfelelő méretet válasszunk hozzá.
Egy kisebb serpenyőben kevés laktózmentes vajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, majd a végén hagymanyomóval (vagy apríthatjuk is) nyomjunk bele 1-2 fokhagymagerezdet. Egy nagyobb, vagy két kisebb méretű fokhagymát tegyünk bele.
Közben 2 zöldségleveskockához 1 liter vizet forraljunk fel, majd morzsoljuk el benne, keverjük össze. Öntsük a sütőtökpüréhez a hagymás keverékkel együtt. Közepes lángon kezdjük el melegíteni, majd tegyünk hozzá 400 ml vizet. A vizet később is tudjuk még adagolni, annak megfelelően, hogy mennyire szeretnénk krémes állagot elérni. Adjuk hozzá a fűszereket is. Nyugodtan fűszerezzük ízlés szerint.
Botmixerrel mixeljük össze, hogy egy homogén állagot kapjunk. Főzzük kb. negyed órát, majd adjuk hozzá a tejszínt is. Rotyogtassuk össze még pár percig, és ha nagyon elfőtte volna a vizet, akkor még pótoljuk és keverjük össze.
Pirított baconnel vagy pirított tökmaggal tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése