Ugrás a fő tartalomra

FŰSZERES SÜTŐTÖKKRÉMLEVES

Ez egy tök jó tökleves! Tök fura, hogy nem csináltam még eddig sütőtökkrémlevest, holott  i m á d o m.  Ez az egyik kedvenc őszi ételem és gyakran ezt választom, ha beülünk valahova ebben az időszakban. Bár ha jobban belegondolok, valószínűleg a bezárások, limitációk és karanténosdi miatt hagyott bennem egy kis űrt, hogy nem ettem olyan sokszor sütőtökkrémlevest és ezért készítettem most ezt el magamnak itthon. Így meg akkor ha már ez egy tökéletes comfort food kategória, akkor miért ne készítsük el otthon, magunknak :)

Na és akkor vettem egy 2 kilós sütőtököt. Egy aranyos kis formásat választottam, aztán pedig egy jókora adag levest készítettem belőle. Akkorát, hogy 3 napig ettük.

Azóta elkészítettem újra, mert egy kisebb adagot szerettem volna, de a legkisebb tök is 1,8 kilós volt, amit találtam, így újra egy bitang adag kerekedett belőle.

Ha sikerül nektek 1 kilós tököt találnotok, felezzétek le nyugodtan a receptet, és úgy kényelmesen 4 főre megfelelő adag lesz belőle :)


______________

HOZZÁVALÓK:

2 kg sütőtök
2 kocka zöldségalap + 1 liter víz
min. 400 ml víz
laktózmentes vaj
1 db vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
fél teáskanál őrölt kurkuma
egy teáskanál őrölt szerecsendió
másfél teáskanál őrölt római kömény
egy teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál só
negyed teáskanál őrölt feketebors
150 ml laktózmentes főzőtejszín

ELKÉSZÍTÉS

A sütőtököt vágjuk ketté, kaparjuk ki a magokat, majd vágjuk kisebb szeletekre.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tálcára és 180 fokon süssük kb. 50-60 percig. Nézzünk rá, hogy nehogy megégjen, és ha elég puhának tűnik, vegyük ki. Egy villa vagy kanál segítségével óvatosan fejtsük le a héjáról és tegyük egy nagy lábosba. Abba, amiben a levest fogjuk elkészíteni. Folyadék is kerül majd bele, így megfelelő méretet válasszunk hozzá.

Egy kisebb serpenyőben kevés laktózmentes vajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, majd a végén hagymanyomóval (vagy apríthatjuk is) nyomjunk bele 1-2 fokhagymagerezdet. Egy nagyobb, vagy két kisebb méretű fokhagymát tegyünk bele.

Közben 2 zöldségleveskockához 1 liter vizet forraljunk fel, majd morzsoljuk el benne, keverjük össze. Öntsük a sütőtökpüréhez a hagymás keverékkel együtt. Közepes lángon kezdjük el melegíteni, majd tegyünk hozzá 400 ml vizet. A vizet később is tudjuk még adagolni, annak megfelelően, hogy mennyire szeretnénk krémes állagot elérni. Adjuk hozzá a fűszereket is. Nyugodtan fűszerezzük ízlés szerint.

Botmixerrel mixeljük össze, hogy egy homogén állagot kapjunk. Főzzük kb. negyed órát, majd adjuk hozzá a tejszínt is. Rotyogtassuk össze még pár percig, és ha nagyon elfőtte volna a vizet, akkor még pótoljuk és keverjük össze.

Pirított baconnel vagy pirított tökmaggal tálaljuk.


Megjegyzések

Popular Posts

SÓSKARAMELLÁS LAKTÓZMENTES SAJTTORTA

Habár sajnos már február van, és az volt az újévi fogadalmam, hogy többet blogolok, többet sütök-sürgök-forgok ebben az évben, eddig ez nem igazán jött össze. De most ezen a hétvégén végre megihletődtem ettől a csudaklassz szép tavaszi időtől (igenigen, valószínűleg nem fog sokáig tartani), végre éreztem magamban az affinitást ahhoz, hogy készítsek egy kicsit édes, kicsit sós, kicsit lágy és kicsit ropogós új sütit. Így született meg ez a laktózmentes sóskaramellás sajttorta. Sok helyen ettem már sajttortát és mindig valahogy az arányok voltak azok, amik nekem valahogy nem stimmeltek. Persze ízlések és pofonok, de nekem mindig vagy rengeteg volt a krémes rész, vagy túl kevés volt a szósz rétege, vagy leheletvékonyra passzírozták a sütőformába a zabos alapot, és így valahogy nekem egyik sajttorta sem volt az igazi. Jöjjön hát az én verzióm erre a sütire, a vastag zabos alap, a nála kétszer olyan magas sajttorta "töltelék" és a sohavégetnemérős karamellszósz. RECEPT

ÁFONYÁS BABKA

Annnnyira nagy boldogsággal tölt el, hogy ekkora érdeklődés volt a részetekről gyönyörű gyermekem, a mogyis-áfonyás babkám iránt, hogy meg is osztom veletek a receptet! ♥️♥️♥️ Végre valahára találtam egy kocka élesztőt a boltban (az elmúlt hetekben mint tudjuk, ez kész kincsnek számít), így rögtön rárepültem, hogy vegyek, és akkor eldöntöttem, hogy márpedig ebből tuti, hogy babka lesz! Találtam hozzá friss áfonyát és törökmogyorót, kakaópor pedig korábbról volt itthon, így összeállt a kép és a csillagok: megszületett a kakaós-áfonyás mogyis BABKÁM! 👶  Annyira szuperomlós lett a tészta, pihepuha kis párnácska, amin egy jót lehetne szundizni, közben illatolni és édes álomba merülni. Az áfonya pont azt a picikét savanykás ízt adja hozzá, amivel ellensúlyozni tudja a vajas-kakaós szaftos tölteléket, a mogyi roppanóssága pedig még egy plusz élvezet az ízek lágy harmóniájában. Egyszerűen nem bírok betelni vele 😊 És másnap is nagyszerű, nem szikkadt vagy keményedett meg, ugyanoly

MADAME PHO TESZTELÉS

Körülbelül 1 hónapja nyílt a Corvin sétányon egy új vietnámi hely, a MADAME PHO. Sajnos még csak készpénzzel lehet fizetni, úgy készüljetek! De remélhetőleg nemsokára beszerelik a kártyás terminált. A nyitás óta háromszor voltam és mindháromszor mást kértem az étlapról, így tudok teljes képet írni a főbb ételtípusokról, és ezért is írok most a helyről értékelést :) Először a tavaszi tekercs és leves kombót toltam. A tavaszi tekercs az egyik legjobb, amit eddig ettem, ropogós külsővel, friss alapanyagokkal. A levesek közül egy klasszikus PHO levest kértem marhahússal. Nekem a hús nem igazán volt elég benne, kétszer annyit simán elbírt volna. Adagra szép nagy volt, a felét haza is vittem vacsira. A WOK szekcióból Wokban készült rizstésztát választottam marhahússal. A tészta kicsit olajos volt, de finom és laktató, sok zöldséggel. Itt is nekem a hús kevés volt a tészta mennyiségéhez képest. Harmadszorra Pirított rizst kértem marhával (igenigen, sajnos imádom a marhahúst). A lepir