Ugrás a fő tartalomra

MARMELÁDOS KAKAÓS KUGLÓF (LM, GM)

 Marmelád. Aki nem ismeri, hogy pontosan mit is takar, annak érdekes lehet, hogy tulajdonképpen nem is lekvárról és nem is dzsemről van szó, hanem egy olyan citrusos gyümölcskészítményről, ami a gyümölcs héját is tartalmazza. Ezt általában narancsból szokták készíteni, így a narancs kesernyés héjától lesz egyedi ez a citruslekvár. De ne egy szimpla lekvárra gondoljatok, mert a gyümölcshéjon kívül attól is marmelád a marmelád, hogy sokkal sűrűbb, zselésebb állagú készítmény ez. Ettől függetlenül a boltokban a lekvárok polcán fogjátok megtalálni, mert rokonlelkek és egy családba tartoznak, de inkább mint egy rég nem látott kedves távoli rokonként gondoljatok rá.

Régen birsalmából és barackból is készítettek marmeládot, de a legelterjedtebb gyümölcs a narancs lett, amiből az elmúlt időkben leginkább készítik. Én legelőször natúr croissanthoz kóstoltam, de az állaga és a kesernyés íze miatt nem lett a szívem csücske, viszont arra gondoltam, hogy milyen jól megállná a helyét egy csokis-kakaós kuglóf tésztájában. Így született meg a laktóz- és gluténmentes csokis-kakaós marmeládos receptem.

A marmeládtól issssssteni állaga lett a tésztának: csodálatosan omlós, puha és szaftos. Nem lesz nagyon narancsos íze, de meglepetésként hathat, ha épp egy nagyobb narancshéjra harapunk rá. Mindenesetre nagyon nagyon jó állaga lesz a sütinek tőle, így érdemes kipróbálni :)


Hozzávalók (12 darab kis kuglófhoz vagy muffinhoz):

15 dkg laktózmentes vaj
14 dkg barnacukor
2 bio tojás
15 dkg rizsliszt
1 teáskanál sütőpor
2 csipet szódabikarbóna
2 evőkanál rizstej
1,5 evőkanál holland kakaópor (20-22%-os)
4 evőkanál narancsos marmelád

15 ml rizstej
30 gramm étcsokoládé (min. 50%-os - én 52%-osat használtam)

Elkészítés:

A puha, szobahőmérsékletű vajat keverjük ki a barnacukorral, majd adjuk hozzá a bio tojásokat. Ezután jöhet bele a rizstej, a rizsliszt, a sütőpor, a szódabikarbóna. Jól dolgozzuk össze, aztán adjuk hozzá a marmeládot is. Forgassuk bele a tésztába. Közben egy kis tálba tegyük bele az étcsokoládét és öntsünk rá 15 ml rizstejet. Fél percre tegyük be a mikróba, majd óvatosan vegyük ki és egy teáskanállal kezdjük el összekeverni. Egy perc után egy szép, sűrű, krémszerű állagot kell kapjunk. Ezt is tegyük bele a tésztánkba, párszor forgassuk össze vele. Én szilikon kuglófformát használtam, de használhattok muffintepsit is hozzá. A szilikont nem szükséges kivajazni, de ha fém tepsit használtok, akkor azt érdemes, hogy ne ragadjon bele.
175 fokon 28-30 percig süssük.



Megjegyzések

Popular Posts

SÓSKARAMELLÁS LAKTÓZMENTES SAJTTORTA

Habár sajnos már február van, és az volt az újévi fogadalmam, hogy többet blogolok, többet sütök-sürgök-forgok ebben az évben, eddig ez nem igazán jött össze. De most ezen a hétvégén végre megihletődtem ettől a csudaklassz szép tavaszi időtől (igenigen, valószínűleg nem fog sokáig tartani), végre éreztem magamban az affinitást ahhoz, hogy készítsek egy kicsit édes, kicsit sós, kicsit lágy és kicsit ropogós új sütit. Így született meg ez a laktózmentes sóskaramellás sajttorta. Sok helyen ettem már sajttortát és mindig valahogy az arányok voltak azok, amik nekem valahogy nem stimmeltek. Persze ízlések és pofonok, de nekem mindig vagy rengeteg volt a krémes rész, vagy túl kevés volt a szósz rétege, vagy leheletvékonyra passzírozták a sütőformába a zabos alapot, és így valahogy nekem egyik sajttorta sem volt az igazi. Jöjjön hát az én verzióm erre a sütire, a vastag zabos alap, a nála kétszer olyan magas sajttorta "töltelék" és a sohavégetnemérős karamellszósz. RECEPT

ÁFONYÁS BABKA

Annnnyira nagy boldogsággal tölt el, hogy ekkora érdeklődés volt a részetekről gyönyörű gyermekem, a mogyis-áfonyás babkám iránt, hogy meg is osztom veletek a receptet! ♥️♥️♥️ Végre valahára találtam egy kocka élesztőt a boltban (az elmúlt hetekben mint tudjuk, ez kész kincsnek számít), így rögtön rárepültem, hogy vegyek, és akkor eldöntöttem, hogy márpedig ebből tuti, hogy babka lesz! Találtam hozzá friss áfonyát és törökmogyorót, kakaópor pedig korábbról volt itthon, így összeállt a kép és a csillagok: megszületett a kakaós-áfonyás mogyis BABKÁM! 👶  Annyira szuperomlós lett a tészta, pihepuha kis párnácska, amin egy jót lehetne szundizni, közben illatolni és édes álomba merülni. Az áfonya pont azt a picikét savanykás ízt adja hozzá, amivel ellensúlyozni tudja a vajas-kakaós szaftos tölteléket, a mogyi roppanóssága pedig még egy plusz élvezet az ízek lágy harmóniájában. Egyszerűen nem bírok betelni vele 😊 És másnap is nagyszerű, nem szikkadt vagy keményedett meg, ugyanoly

MADAME PHO TESZTELÉS

Körülbelül 1 hónapja nyílt a Corvin sétányon egy új vietnámi hely, a MADAME PHO. Sajnos még csak készpénzzel lehet fizetni, úgy készüljetek! De remélhetőleg nemsokára beszerelik a kártyás terminált. A nyitás óta háromszor voltam és mindháromszor mást kértem az étlapról, így tudok teljes képet írni a főbb ételtípusokról, és ezért is írok most a helyről értékelést :) Először a tavaszi tekercs és leves kombót toltam. A tavaszi tekercs az egyik legjobb, amit eddig ettem, ropogós külsővel, friss alapanyagokkal. A levesek közül egy klasszikus PHO levest kértem marhahússal. Nekem a hús nem igazán volt elég benne, kétszer annyit simán elbírt volna. Adagra szép nagy volt, a felét haza is vittem vacsira. A WOK szekcióból Wokban készült rizstésztát választottam marhahússal. A tészta kicsit olajos volt, de finom és laktató, sok zöldséggel. Itt is nekem a hús kevés volt a tészta mennyiségéhez képest. Harmadszorra Pirított rizst kértem marhával (igenigen, sajnos imádom a marhahúst). A lepir