Marmelád. Aki nem ismeri, hogy pontosan mit is takar, annak érdekes lehet, hogy tulajdonképpen nem is lekvárról és nem is dzsemről van szó, hanem egy olyan citrusos gyümölcskészítményről, ami a gyümölcs héját is tartalmazza. Ezt általában narancsból szokták készíteni, így a narancs kesernyés héjától lesz egyedi ez a citruslekvár. De ne egy szimpla lekvárra gondoljatok, mert a gyümölcshéjon kívül attól is marmelád a marmelád, hogy sokkal sűrűbb, zselésebb állagú készítmény ez. Ettől függetlenül a boltokban a lekvárok polcán fogjátok megtalálni, mert rokonlelkek és egy családba tartoznak, de inkább mint egy rég nem látott kedves távoli rokonként gondoljatok rá.
Régen birsalmából és barackból is készítettek marmeládot, de a legelterjedtebb gyümölcs a narancs lett, amiből az elmúlt időkben leginkább készítik. Én legelőször natúr croissanthoz kóstoltam, de az állaga és a kesernyés íze miatt nem lett a szívem csücske, viszont arra gondoltam, hogy milyen jól megállná a helyét egy csokis-kakaós kuglóf tésztájában. Így született meg a laktóz- és gluténmentes csokis-kakaós marmeládos receptem.
A marmeládtól issssssteni állaga lett a tésztának: csodálatosan omlós, puha és szaftos. Nem lesz nagyon narancsos íze, de meglepetésként hathat, ha épp egy nagyobb narancshéjra harapunk rá. Mindenesetre nagyon nagyon jó állaga lesz a sütinek tőle, így érdemes kipróbálni :)
Hozzávalók (12 darab kis kuglófhoz vagy muffinhoz):
15 dkg laktózmentes vaj
14 dkg barnacukor
2 bio tojás
15 dkg rizsliszt
1 teáskanál sütőpor
2 csipet szódabikarbóna
2 evőkanál rizstej
1,5 evőkanál holland kakaópor (20-22%-os)
4 evőkanál narancsos marmelád
15 ml rizstej
30 gramm étcsokoládé (min. 50%-os - én 52%-osat használtam)
Elkészítés:
A puha, szobahőmérsékletű vajat keverjük ki a barnacukorral, majd adjuk hozzá a bio tojásokat. Ezután jöhet bele a rizstej, a rizsliszt, a sütőpor, a szódabikarbóna. Jól dolgozzuk össze, aztán adjuk hozzá a marmeládot is. Forgassuk bele a tésztába. Közben egy kis tálba tegyük bele az étcsokoládét és öntsünk rá 15 ml rizstejet. Fél percre tegyük be a mikróba, majd óvatosan vegyük ki és egy teáskanállal kezdjük el összekeverni. Egy perc után egy szép, sűrű, krémszerű állagot kell kapjunk. Ezt is tegyük bele a tésztánkba, párszor forgassuk össze vele. Én szilikon kuglófformát használtam, de használhattok muffintepsit is hozzá. A szilikont nem szükséges kivajazni, de ha fém tepsit használtok, akkor azt érdemes, hogy ne ragadjon bele.
175 fokon 28-30 percig süssük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése